SPR tarvitsee verta juhannukseksi

Punaisen Ristin Veripalvelu toivoo verenluovuttajilta aktiivisuutta ennen juhannuspyhiä. Verta tarvitaan sairaaloissa tasaisesti pyhistä huolimatta esimerkiksi akuutteihin leikkauksiin, syöpäpotilaille ja keskosvauvoille.

veripalvelu
Verenluovutus menossa.
Verenluovuttaminen on tärkeää erityisesti juhlapyhien tienoolla.Petra Haavisto / Yle

Juhlapyhäviikoilla veren päivätarve sairaaloissa on tavanomaisia viikkoja suurempi. Luovuttajien toivotaan olevan nyt liikkeellä myös siksi, että perjantaina juhannusaattona veripalvelutoimistot ovat kiinni. Tällä viikolla luovutetun veren pitäisi siis riittää koko viikonlopuksi.

– Silloinkin kun verta ei voi luovuttaa, sairaaloissa käyttö kuitenkin jatkuu normaalisti. Tällä viikolla toivotaan, että ennen juhannusta ja juhannuksen jälkeen käytäisiin luovuttamassa, sanoo SPR:n Veripalvelun Pohjanmaan alue-esimies Hanna Tarvainen.

Etenkin tällä viikolla tarvitaan A Rh -positiivista ja O Rh -negatiivista verta. Veriryhmä selvitetään verenluovutuksen yhteydessä.

Kesän aikana verenluovuttajia tarvitaan yhtä tasaisesti kuin muinakin vuodenaikoina.

– Toivotaan, että luovuttajat muistaisivat käydä tasaisesti. Eikä sitä unohdettaisi lomillakaan, muistuttaa Tarvainen.

Vaasan Vuorikeskuksessa järjestetään verenluovutustilaisuus tiistaina iltapäivällä klo 13-18. Seinäjoella veripalvelutoimisto on auki aattoon saakka normaalisti.