1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Narkolepsian korvaushakemuksia käsitellään uudelleen - "Useat saavat varmasti myönteisen päätöksen"

Sikainfluenssarokotteen takia narkolepsiakorvauksia hakeneiden hakemukset käsitellään uudelleen automaattisesti.

Kotimaan uutiset
Pandemrix -rokotepurkki.
Pandemrix-rokote (oik.). Sikainfluenssarokotteen takia narkolepsiaan sairastuneille maksetaan vuosien saatossa yhteensä 100 miljoonaa euroa haittakorvauksia.Boris Roessler / EPA

Osa hylätyistä narkolepsiakorvaushakemuksista otetaan uudelleen käsittelyyn.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok.) mukaan Lääkevahinkovakuutuspooli käsittelee uudelleen ne hakemukset, jotka on hylätty sillä perusteella, että rokottamisesta sairastumiseen on kulunut liian pitkä aika. Hakijoiden ei tarvitse tehdä mitään, vaan hakemukset käsitellään automaattisesti uudelleen ja niihin annetaan uusi päätös.

Sikainfluenssarokotteen takia narkolepsiaan sairastuneille maksetaan vuosien saatossa yhteensä 100 miljoonaa euroa haittakorvauksia.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusraportti tuo uutta tietoa Pandemrix-rokotteen ja narkolepsiaan sairastumisen välisestä yhteydestä. Tutkimuksen mukaan riski sairastua narkolepsiaan on ollut korkeampi kaksi vuotta rokotteen antamisen jälkeen. Aiemmin riskiä pidettiin suurempana vain kahdeksan kuukauden ajan, Risikko perustelee päätöstä.

Lääkevahinkovakuutuspooli on ilmoittanut ottavansa hakemukset uuteen käsittelyyn, jos THL:n tutkimus antaa uutta tietoa rokotteen ja sairastumisen välisestä yhteydestä.

– Koska tutkimustulos on niin selvä, useat sairastuneet saavat varmasti nyt uuden myönteisen päätöksen korvaushakemukseensa. Toivon, että pooli ratkaisee hakemukset uudelleen vielä kesän aikana, ministeri Risikko sanoo.

Pooli on hylännyt aiemmin 23 hakemusta sillä perusteella, että oireet ovat alkaneet yli kahdeksan kuukauden kuluttua rokotuksesta. Lisäksi 35 hakemuksen käsittely on kesken.

Lue seuraavaksi