1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikanviljely

Ukrainalaiset poimijat jo enemmistöä mansikkatiloilla

Myös eteläkarjalaisilla tiloilla ulkomaalaiset poimijat tulevat enenevissä määrin Ukrainasta.

Rasimuksen tilalla Imatralla sato on kypsynyt tänä kesänä suhteellisen normaalissa aikataulussa. Kuvassa Simo Rasimus. Kuva: Olli Aimola / YLE

Vielä muutamia vuosia sitten venäläiset olivat tuttu näky mansikkapelloilla. Hedelmän- ja marjainviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo arvioi, että viime vuosina Ukrainasta on tullut mansikanpoimijoiden ykkösmaa. Tarkkoja tilastoja mansikkatiloilta ei kerätä, mutta Salo arvioi, että ukrainalaiset olisivat jo suurempi ryhmä kuin venäläiset poimijat.

– Tuhansia poimijoita tulee Venäjältä ja Ukrainasta, ympäri Euroopasta. Ukraina ja Venäjä ovat päämaat, Salo kertoo.

Ukrainalaiset näkyvät myös eteläkarjalaisilla pelloilla

Myös Etelä-Karjalassa tilanne vaikuttaa samankaltaiselta. Esimerkiksi imatralaisella Rasimuksen tilalla ja Lemiläisellä Tuuvan tilalla suurin osa ulkomaalaisista poimijoista on ukrainalaisia. Rasimuksen tilalla ukrainalaispoimijoita on parhaan sesongin aikana noin kuusikymmentä. Viljelijän mukaan ulkomaalaisten poimijoiden työmotivaatio on parempi.

Lemiläiselle Tuuvan marjatilalle ukrainalaisia poimijoita tulee noin kolmekymmentä. Pieni joukko poimijoista on jo saapunut, mutta suurin osa saapuu heinäkuun alussa, ellei mitään yllättävää tapahdu.

– Ukraina on ollut ykkösmaa 5–6 vuotta. Sitä ennen poimijat tulivat Venäjältä, sitä ennen Puolasta ja Balttiasta, kertoo Pekka Tuuva.

Satokaudesta ennakoidaan normaalia

Mansikkasadosta odotetaan Etelä-Karjalassa tavanomaista. Tiina Peltue Pro Agrialta arvioi, että sadosta tulee tänä kesänä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa normaali. Etelä-Karjalassa mansikat eivät ole kärsineet talvivaurioista, vaikka talvi oli vähäluminen. Monet lajikkeet tarvitsevat lumipeitteen, jotta talvehtiminen onnistuu.

Sadon kypsymisvauhtia ja satomääriä on vaikea ennustaa, sillä ne ovat täysin riippuvainen säästä. Viime aikojen viileät ilmat saattavat hidastaa sadon kypsymistä, mutta toisaalta helleaalto nopeuttaisi kypsymistä.

– Tänään tuli rakeita yhdellä tilalla, mikä on tietysti aika poikkeuksellista, että juhannusviikolla. Tällä ei kuitenkaan ole vaikutusta satoon, Peltue kertoo.

Myös mansikanviljelijät odottavat sadosta pääosin tavanomaista. Ari Kuorttinen Joutsenosta on tosin huolissaan viileistä ilmoista. Viljelijä ei muista, että 10-vuotisen viljelyuran aikana juhannusviikolla olisi ollut näin viileää.

– Aurinkoa nyt vaatisi ja lämpöä. Hitaasti on lähtenyt kypsyminen, Kuorttinen kertoo.

Valtakunnan tasolla mansikan kypsyminen on tällä hetkellä noin viikon etuajassa. Monilla eteläisen ja keskisen Suomen tiloilla mansikkaa on jo kerätty myyntiin.