Jo 30 000 000 ilmoitusta kiinnostavista uutisista – katso mitä Uutisvahdista luetaan eniten

Akiivisimmat Uutisvahti-fanit ovat painottaneet jopa tuhansia aiheita. Ylen mobiilisovellus saa ensi syksynä uusia ominaisuuksia.

internet
Uutisvahti-sovellus avoinna Nokian Windows Phone -laitteissa
Juha Kiiskinen / Yle

Helmikuussa julkaistu Ylen mobiilisovellus Uutisvahti on löytänyt oman uskollisen ja alati laajenevan fanijoukkonsa. Tähän mennessä Uutisvahti on ladattu jo yli 110 000 laitteeseen ja määrä kasvaa koko ajan.

Uutisvahti on ensimmäinen suomenkielinen personoituva uutissovellus. Se tarkoittaa sitä, että käyttäjät voivat painottaa haluamiaan aiheita, tilata puhelimeensa ilmoituksen juuri heitä kiinnostavista uutisista ja piilottaa toisia aiheita kokonaan näkyvistä.

Noin 20 prosenttia Uutisvahdin puhelimeensa ladanneista lukee uutisia sovelluksella päivittäin.

– Aktiivisten päiväkäyttäjien osuus on kansainvälisestikin kova luku. Ihmiset lataavat sovelluksia huolettomasti mutta käyttävät säännöllisesti todella harvaa, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan internet-päällikkö Mika Rahkonen.

Mobiilisovellus näyttää myös lisäävän uutisten kuluttamista verrattuna verkkoon yleisestikin.

– Uutisvahdin käyttäjät lukevat kaksi kertaa niin paljon juttuja kerralla kuin esimerkiksi verkkopalvelumme käyttäjät, Rahkonen kertoo.

Hard core -faneilla tuhansia painotuksia

Kesäkuun puoliväliin mennessä Uutisvahdista oli lähetetty jo yli 30 miljoonaa ilmoitusta aiheista, jotka käyttäjät ovat merkinneet itseään kiinnostaviksi. Pieni osa ilmoitusviesteistä on Yle Uutisten ja Yle Urheilun valitsemia ajankohtaisia tai mielenkiintoisia uutisia.

Peruskäyttäjien lisäksi Uutisvahdilla on joukko poikkeuksellisen aktiivisia faneja, joista monet ovat selvästi innostuneet sovelluksen muokkausmahdollisuuksista.

Esimerkiksi viidellä kaikkein innokkaimmin Uutisvahtia omiin tarpeisiinsa räätälöineellä on kullakin pitkälti yli 5 000 aihepainotusta sovelluksessa. Vertailun vuoksi keskiverto käyttäjä on painottanut noin 20:ta aihetta.

– Uutisvahti on uutisten suurkuluttajien ja muiden edistyneiden käyttäjien premium-palvelu, meidän "platinum-korttimme", internet-päällikkö Mika Rahkonen naurahtaa.

Hänen mukaansa Uutisvahdin kautta on saatu myös yllättävää tietoa uutisten mobiilikäytön käyttötavoista.

– Hirveän monille riittävät pelkät uutisilmoitukset. Se on selkeästi lisääntyvä käyttötapa ajantasalla pysymiseen. Eli ei tarvitse edes avata applikaatiota vaan voi katsoa puhelimesta vain ilmoitukset.

Urheilua painotetaan eniten

Tieteen ja tekniikan suosio paljastaa, että yleisön mielenkiinto ei noudattele yksinomaan toimitusten perinteisiä aihealuejakoja.

Mika Rahkonen

Uutisvahdin käyttäjien painotukset näyttävät jakautuvan suunnilleen tasan siinä, miten joitakin aiheita tuodaan sovelluksessa enemmän näkyviin ja toisten painoarvoa vähennetään.

Kun syynätään aihepainotusten ääripäitä, eli kätketyimpiä ja toisaalta tilatuimpia aiheita, nousee esiin muutamia kiinnostavia seikkoja.

Yksi on, että urheilu kirvoittaa Uutisvahdin käyttäjissä paljon reaktioita – puolesta ja vastaan. Urheilu on näkyvästi esillä tilatuimpien aiheiden joukossa. Toisaalta kymmenen useimmiten Omalta listalta kätkettyä aihetta ovat kaikki urheilua.

Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen pitää ymmärrettävänä, että urheilun kohdalla ääripäät helposti korostuvat.

– Urheilu herättää tunteita, intohimoa ja suurta fanittamista. Mutta myös vastustusta urheilua ylipäänsä kohtaan ja yksittäisiä lajeja tai yksittäisiä urheilijoita kohtaan. Siksi valinnan hetkellä on helppoa joko suosia tai blokata.

Hänen mukaansa urheilun arvosta ihmisten arjessa kertoo se, että kuuden eniten painotetun aiheen joukossa on viisi aihetta urheilun saralta.

Pokkinen pitää kiinnostavana, että urheilu yleisesti on kaikkein suosituin Uutisvahdin painotus eikä mikään yksittäinen urheilulaji. Lisäksi jalkapallon asema jääkiekkoa ja formuloita painotetumpana yllättää hieman urheilutoimituksen pomoa.

Piip piip – sieltä tuli tuorein tiedeuutinen

Eräs Uutisvahdin käyttäjätilastoista selkeästi esiin pomppaava ilmiö on, että tiedeuutiset ja tekniikkaa käsittelevät jutut ovat hyvin monen käyttäjän mielestä niin kiinnostavia, että niistä halutaan heti ilmoitus puhelimeen, kun uutinen on julkaistu.

Jatkossa on mahdollista tehdä omia räätälöityjä uutislistoja.

Aki Kekäläinen

Molemmat aiheet mahtuvat listalla kuuden sakkiin ja tiede on kolmanneksi suosituin tilattujen ilmoitusten aihe.

– Tieteen ja tekniikan suosio paljastaa, että yleisön mielenkiinto maailmaa kohtaan ei todellakaan noudattele yksinomaan toimitusten perinteisiä aihealuejakoja, sanoo Ylen internet-päällikkö Mika Rahkonen.

Myös uutisten kuluttamista yleisemmin käsittelevät verkkotilastot antavat tukea sille, että tiede kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän ja sitä käsitteleviä juttuja jaetaan kernaasti sosiaalisessa mediassa.

Uutisvahdissa tilatuimpien aiheiden kärjessä komeilee kotimaa ja kymmenen kärkeen mahtuvat myös esimerkiksi ulkomaat ja talous. Tämä kertoo siitä, että myös vakiintuneet ja "kovat" uutisaiheet kiinnostavat mobiilissa.

Toisaalta jotkut "tärkeät" aiheet eivät suuremmin liikuta ahkerasta uutisoinnista huolimatta – tai kenties juuri siitä johtuen. Esimerkiksi sote-uudistus kummittelee tilatuissa ilmoituksissa vasta 400. sijan huonommalla puolella.

Havainnekuva Uutisvahtiin suunnitelluista uusista toiminnoista
Tältä Uutisvahti näyttää ensi syksynä.Juha Kiiskinen / Yle

Seuraavana tulossa: listat Uutisvahtiin

Uutisvahdin suuri suosio on rohkaissut Yleä jatkamaan tiiviisti mobiilisovelluksensa jatkokehitystä. Tulevaisuudessa personointimahdollisuuksien määrää lisätään entisestään.

Uutisvahti on uutisten suurkuluttajien ja muiden edistyneiden käyttäjien premium-palvelu, meidän "platinum-korttimme".

Mika Rahkonen

Pääsuunnittelija Aki Kekäläinen kertoo, että Uutisvahtiin syksyllä tulevaa isoa uudistusta on valmisteltu koko kevät.

– Jatkossa on mahdollista tehdä omia räätälöityjä uutislistoja, Kekäläinen paljastaa ja kertoo, että tätä ominaisuutta on myös toivottu eniten.

– Jos urheilu ei kiinnosta, voit tehdä tilalle listan vaikka tieteestä ja internetistä. Jos urheilu taas kiinnostaa, niin voit valita lajit, joukkueet ja vaikka pelaajat, joita haluat seurata. Samalla oman asuinalueen ja esimerkiksi mökkipaikkakunnan uutisten seuraaminen helpottuu.

Kesälomien kynnyksellä kannattaa muistaa, että myös Uutisvahdin voi vaivatta kääntää loma-asentoon, jos haluaa pientä irtiottoa uutisista. Sovelluksessa on helppo käydä vaihtamassa päälle ilmoitukset kesäisen kiinnostavista aiheista ja ottaa samalla toisia pois. Yle Uutiset Uutisvahdin voi asentaa täältä.