Kotipuutarhureiden työ ei ole hukkaan heitettyä – kasveille voi antaa ensiapua

Vaikka pohjoistuuli puhaltaa eikä helteistä ole tietoakaan, eivät viherpeukaloiden ponnistelut ole hukkaan heitettyjä. Kasveille voi kuitenkin antaa hieman ensiapua.

luonto
Hortonomi kasvihuoneellaan
Johanna Latvala / Yle

Vaikka Suomen kesä ei ole tarjonnut ihanteellisinta aikaa pihan istutuksille, ei tuuli ole päässyt pilaamaan niitä. Pienimuotoisen ensiavun antaminen ei kuitenkaan ole pahitteeksi.

– Esimerkiksi amppelit on helppo napata yöksi sisälle, jos ne ovat kuistilla roikkumassa. Pääosin kukat ovat talon seinien vieressä, jolloin talon oma lämpö ja katokset suojaavat niitä, hortonomi Tiia Ritamäki neuvoo.

Avomaan istutusten päälle Ritamäki kehottaa laittamaan yöksi hallaharson.

Sinne voi heittää vaikka vanhan lakanan, jotta istutukset säästyisivät yön kylmimmältä tuulelta ja viimalta.

Tiia Ritamäki, hortonomi

– Sinne voi heittää vaikka vanhan lakanan, jotta istutukset säästyisivät yön kylmimmältä tuulelta ja viimalta. Avomaan kurkut ja kurpitsat ovat erityisen herkkiä, joten niille laittaisin erityiskerroksen harsoa.

Mansikoille Ritamäki tarjoaa harson vaihtoehdoksi sadettajaa.

– Kasvuston pinnan lämpötila ei pääse laskemaan alle nollan, kun laittaa sadettajan yöksi lätkyttämään, Ritamäki kertoo.

Vaikka hallaharsoa ei olisi tähän mennessä käyttänyt ja versot näyttävät paleltuneilta, ei toivoaan kannata menettää.

– Kasvit palelluttavat monesti päällimmäiset versot tai niiden kärjet. Yleensä kuitenkin jotain jää henkiin ja se versoo uudestaan. Tietenkin se heikentää sadon tuotantokykyä eli voi mennä pitkällekin syksyyn ennen kuin edes pieniä porkkanoita alkaa nousta.

Ritamäen mukaan kasvit kestävät tuulen tuiverrusta paremmin, kun kastelusta on huolehdittu. Osa yrteistä kannattaa kuitenkin viedä kiireen vilkkaa sisälle.

Ei tässä ole mitään peruuttamatonta tapahtunut, kyllä tästä vielä kesä tulee.

Tiia Ritamäki, hortonomi

– Basilika on yksi arimmista yrteistä, se alkaa kärsimään kun lämpöasteet menevät alle kahdeksan. Se ja tilli kannattaa ottaa sisälle lämpimään. Monivuotiset yrtit, kuten timjami, kestävät tuulta paremmin.

Omena- ja kirsikkapuiden vuoksi Ritamäki ei hätääntyisi, sillä niiden herkin aika on ollut jo toukokuussa.

– Ei tässä ole mitään peruuttamatonta tapahtunut, kyllä tästä vielä kesä tulee.