Viileä sää on myrkkyä metsäkanalintujen pesinnälle

Lintuharrastajat ovat huolissaan pesinnän onnistumisesta ja nuorten poikasten selviämisestä. Poikaset joutuvat lämmittelemään kylmällä emojen alla, eikä aikaa jää tarpeeksi ravinnonhankintaan.

Kotimaa
Peltopyy
Yle / Lasse Laitinen

Lintuharrastajat ja metsästäjät odottavat innolla metsäkanalintujen pesinnän onnistumista. Tänä vuonna viileä ja kostea sää voi vaikuttaa merkittävästi pesintään, kertoo Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Lehtoranta.

Poikaset saattavat kuolla kylmään ja nälkään.

Hannu Lehtoranta

- Tämänhetkinen tilanne on todella huolestuttava. Säällä on merkittävä vaikutus kanalintujen pesinnän onnistumiseen ja ensimmäiset viikot ovat hyvinkin herkkiä. Poikaset joutuvat lämmittelemään nyt niin paljon emojen alla, ettei aikaa jää ravinnon hankkimiseen. Tämän lisäksi kylmällä ravintoa on vähän tarjolla, joten negatiivinen kierre on valmis. Poikaset saattavat kuolla kylmään ja nälkään, Lehtoranta ennustaa.

Tarkat tiedot pesintöjen onnistumisesta saadaan loppukesän riistakolmiolaskentojen jälkeen. Oman vaikutuksensa pesintään saattaa aiheuttaa myös heikko mustikkasato.

- Se on todella tärkeä kasvi pienille kanalinnun poikasille. Mustikan varvustossa on eliöstöä, jota käytetään runsaasti ravintona. Kun mustikka on vähentynyt paitsi menneiltä vuosikymmeniltä, myös tänä kesänä erityisen vähän, niin se heikentää ravinnonsaantimahdollisuuksia.

Vesilintujen pesintä onnistui

Kevään ja kesän vesilintujen pesintää kehutaan sen sijaan yleisimpien lajien kohdalla onnistuneeksi. Esimerkiksi telkän, tavin ja sinisorsan poikasia kuvataan tänä kesänä kookkaiksi. Joutsenen osalta on raportoitu Pohjois-Karjalassa poikkeuksellisen aikaisia pesintöjä.

- Esimerkiksi Polvijärvellä oli heti toukokuun puolivälin jälkeen joutsenpoikueesta, jossa poikaset eivät olleet edes vastakuoriutuneita. Tämä on todella poikkeuksellisen aikaista., Lehtoranta kertoo.