Opetusministeri Kiuru kiistää poliittisen virkanimityksen

Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) vetoaa siihen, että koko valtioneuvosto arvioi ja päätti Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen johtajan nimityksestä. Kiurun mukaan kokonaisarviointi ratkaisi henkilön, jota hän esitti tehtävään.

politiikka
Krista Kiuru.
Yle

Opetusministeri Krista Kiurun mielestä arvostelu poliittisesta virkanimityksestä koulutuksen arviointikeskuksen johtajanimityksessä on perusteetonta.

– Lähtökohta on se, että sinne tarvitaan myöskin johtajakokemusta ja sellaista johtajuutta, jossa pystytään sulauttamaan kolme erilaista toimintaa yhteen. Eli on kysymys kolmen eri yksikön yhdistämisestä ja kahdella paikalla toimimisesta, sanoo Kiuru.

Valtioneuvosto nimitti opetusministerin kotikaupungin Porin yliopistokeskuksen johtajan, yhteiskuntatieteiden maisteri Harri Peltoniemen arviointikeskuksen johtajaksi. Peltoniemi on SDP:n jäsen kuten opetusministeri Krista Kiurukin.

Kiurun esittelemää nimitystä edelsi tehtävän kelpoisuusehtojen muuttaminen työryhmäesityksen tohtorista alempiarvoiseksi maisteriksi.

Nimityksestä on tehty kantelu oikeuskanslerille. Kantelija on tehtävää hakenut filosofian tohtori.

– Kun elämässä kaikilla on aika isoja, vaikeita päätöksiä tehtävänä, niin voin kyllä sanoa, että todella pitkään mietin, että kuka sinne sitten on se oikea henkilö. Siltä osin arvosteluun joutuu tottumaan, arvioi Kiuru nimityksen jälkipyykkiä.

Maanantaina Helsingin yliopiston oikeushistorian professori Jukka Kekkonen arvosteli Kiurua kotiin päin vedon makuisesta päätöksestä.

– Menettely on ollut hyvin härskiä tässä tapauksessa ministerin taholta, arvosteli Kekkonen.

– Tämä on oikein klassinen, aika pahan luokan poliittinen nimitys.

Kiuru kehottaa tutustumaan nimityksen yksityiskohtiin, jolloin kokonaisuus tulee selville.

Koulutuksen arviointikeskus arvioi koulutuksen järjestäjiä sekä peruskoulun, lukion ja ammatillisen koulutuksen oppimistuloksia.