1. yle.fi
  2. Uutiset

Hämeenlinnan 375 vuoden historia tiivistyi 20 minuutin videoksi – katso näyte

Videodokumentti HML375-multivisio kertoo Hämeenlinnan kaupungin ja siellä asuvien ihmisten tarinaa. Harvalla pikkukaupungilla on näin tapahtumarikas historia ja siksi valinta oli vaikeaa, kertoo käsikirjoittaja Ilkka Teerijoki. Monet kuvista nähdään Hämeenlinnassakin ensimmäistä kertaa.

Kotimaan uutiset
Tivoli Hämeenlinnan Rantatorilla 1930-luvulla
Tivoli Hämeenlinnan Rantatorilla vuonna 1930. Kuvan paikalla on nykyään Hämeenlinnan linja-autoaseman aukio. Videodokumenttinäytteen kertojana on Yle Hämeen toimittaja Markku Karvonen.

Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon tuottama HML375-multivisio (siirryt toiseen palveluun) puristaa Hämeenlinnan kaupungin historian reiluun kahteenkymmeneen minuuttiin. Materiaalia dokumenttiin on kerätty suomalaisista ja ruotsalaisista museoista ja arkistoista, kertoo dokumentin käsikirjoittaja, filosofian tohtori Ilkka Teerijoki.

– 1900-luvun osalta tilanne oli helppo. Olen kirjoittanut samanaikaisesti loppukesästä ilmestyvää Hämeenlinnan kaupungin historiaa, ja sen pohjalta se vuosisata oli helppo käsitellä.

– 1600- ja 1700-lukujen suhteen oli hankalampaa, koska tietoa niiltä ajoilta on hyvin vähän tallessa. Tiedon siruja mitä siltä ajalta löytyi, täytyi käyttää todella kattavasti. 1800-luvun mielenkiintoinen piirre on se, että silloin kuuluttiin Venäjään. Vaikkei puhuta kuin vähän yli sadan vuoden takaisista tapahtumista, silloin kaikki oli hyvin erilaista.

Multivisio modernilla tekniikalla

Pääosin vanhoista valokuvista ja videomateriaalista koostettu video on esillä Hämeen linnassa 19:een tammikuuta 2015 asti. Nimi HML375-multivisio on viittaus ennen tietokoneaikaa tehtyihin diaesityksiin, joissa valokuvia näytettiin useilla projektoreilla ja maustettiin ääniraidalla.

– Kun olimme keränneet kaiken materiaalin, annoimme sen Kimmo Karjuselle, joka teki dokumentista ensimmäisen luonnoksen. Tämä luonnos osoittautui kaikkien mielestä oikein onnistuneeksi. Ilkka sovitti sitten käsikirjoituksen uudelleen kuviin ja siinä se oli.

– Käytetty aineisto saneli paljon sitä tarinaa, mikä kerrotaan, kuten perinteisemmissä näyttelyissä yleensäkin, kertoo dokumentin tuottanut historiallisen museon amanuenssi Antti Krapu.

Videodokumentin kertojana on Yle Hämeen toimittaja, tuttu radioääni Markku Karvonen.

Historia elää nykypäivässä

Kaupungin historia alkaa 1200- tai 1300-luvulta. Linnan ympärille kerääntynyt asutus sai kaupunkioikeudet tammikuussa 1639. Jo tuolloin Hämeen härkätie Turun suuntaan ja Ylinen Viipurintie sekä Vanajavesi tekivät kaupungista liikenteen solmukohdan ja tärkeän keskuksen.

– Hämeenlinnan juuret on samanlaiset kuin muidenkin vanhojen asutuskeskusten. On oltava erinomainen sijainti liikenteellisesti. Kaikki Suomen vanhat kaupungit ovat syntyneet vesireittien varrelle, myöhemmin rautateiden varsille ja vielä myöhemmin moottoriteiden varsille. Hämeenlinnassahan nämä kaikki ovat tänä päivänäkin läsnä, kertoo Ilkka Teerijoki.

Tarinoita Hämeenlinnasta riittäisi kerrottavaksi, mutta HML375-multivisiossa keskitytään oleelliseen historiaan. Kaupungin erikoisuudet ja uudet avaukset jäivät pois dokumentista. Kaupungin tapahtumarikkaan historian vuoksi valinta siitä, mitä dokumentissa kerrotaan, ei ollut helppo, kertoo Teerijoki.

– Hämeenlinnassa tapahtumia on varmasti enemmän kuin keskiverrossa suomalaisessa pikkukaupungissa. Ihmiset ovat elelleet ja toimittaneet omia asioitaan näillä samoilla seuduilla satoja vuosia. Ihan samoilla päämäärillä kuin me nyt, vaikka puitteet ovat olleet ihan erilaiset. Se on se historian punainen lanka, joka tekee siitä minulle kiinnostavaa ja loputtoman jännittävää, pohtii Teerijoki.

Lue seuraavaksi