Vieraslajien torjunta ei ole hätähousujen hommaa – piikkisalaatti tekee tuloaan

Hämeenlinna on ottamassa niskalenkin jättiputkesta ja jättipalsamista. Kaupungin työntekijät ja erilaiset talkooporukat ovat tehneet kärsivällisesti työtä – ja pitkää pinnaa torjunta vaatiikiin. Uusikin uhka mahdollisesti vaanii jo, sillä nyt kaivataan havaintoja piikkisalaatista.

luonto
Nainen katkaisee oksasaksilla jättiputken vartta.
Ville Välimäki / Yle

Ihminen on joko tahattomasti tai tarkoituksella levittänyt luontoon monia sellaisia kasveja, jotka eivät kuulu sinne luontaisesti. Näistä vieraslajeista yksi erityisen haitallinen on punakukkainen jättipalsami, joka leviää laajalle hyvinkin nopeasti, kertoo Hämeenlinnan ympäristöasiantuntija Heli Jutila.

– Se voi poksauttaa siemensä jopa seitsemän metrin etäisyydelle ja yhdessä kasviyksilössä voi olla jopa 4 000 siementä. Jättipalsamin siemenet leviävät myös muun muassa lintujen, tuulen ja varsinkin veden mukana paikasta toiseen.

Myös jättiputki, lupiini ja kurtturuusu tuottavat runsaasti siemeniä. Jättipalsamin tavoin myös kurtturuusu voi levitä veden mukana, sillä sen kiulukat kelluvat pitkään vedessä.

Torjunta vaatii pitkää pinnaa

Vieraslajien parasta torjunta-aikaa on alkukesä. Hämeenlinnassa on onnistuttu kitkemään esimerkiksi jättiputkiesiintymiä Aulangolta ja Kantolanniemen siirtolapuutarhan ympäristöstä. Vieraslajien torjunnassa pitää olla kärsivällinen, Heli Jutila sanoo.

– Kaikessa torjunnassa a ja o on, että pitää olla pitkäjänteinen siinä työssä useita vuosia. Silloinkin, kun jo vaikuttaa siltä, että kyllä se jättiputki tai muu haitallinen vieraslaji on jo hävinnyt, niin kannattaa seurailla kasvupaikkaa, koska kasvi saattaa vielä ilmaantua. Monen kasvin siemenet säilyvät siemenpankissa pitkiäkin aikoja ja odottavat oikeaa hetkeä lähteä kasvamaan.

– Pitää myös muistaa, että kasvien torjunta on aloitettava jo keväällä. Kun toukokuussa aloittaa, niin joka kuukausi kannattaa tarkistaa kasvupaikat kertaalleen ja tehdä torjuntatoimet.

Piikkisalaatti etsintäkuulutettu

Heli Jutila muistuttaa, että kaikista tulokaslajeista ei suinkaan tule haitallista vieraslajia.

– Suurin osa tulokaslajeista on ihan ok. Vain jotkut ovat turhan hyviä leviämään, koska niille ei löydy vihollisia.

Me emme voi tänään tietää, mikä laji osoittautuu haitalliseksi vieraslajiksi tulevaisuudessa.

Heli Jutila

Jutilan mukaan luonnossa liikkuessa kannattaa pitää silmät auki.

– Me emme voi tänään tietää, mikä laji osoittautuu haitalliseksi vieraslajiksi tulevaisuudessa. Vieraslajiportaali (siirryt toiseen palveluun) on esimerkiksi etsintäkuuluttanut piikkisalaatin (siirryt toiseen palveluun) sen takia, että halutaan tietoa, mistä sitä löytyy.

– Piikkisalaatti on hyvin harvinainen. En ole itse sitä koskaan nähnyt, ja sitä ruvetaan nyt seuraamaan, koska se on muualla maailmassa osoittautunut hyvin leviäväksi. Onkohan näin Suomessa, vai pääsemmekö säikähdyksellä tällä kertaa?