HSL pohtii lähijunaliikenteen levittämistä itäiselle Uudellemaalle

HSL alkaa syksyllä selvittää Kerava-Nikkilä -välillä olevan tavaradan avaamista henkilöliikenteelle. Aikaisintaan matkustajajuna voisi liikennöidä radalla noin 15-20 vuoden päästä.

Kotimaa
Matkustaja ja juna asemalaiturilla Pasilan rautatieasemalla
Eila Haikarainen / YLE

HSL tekee parhaillaan uutta Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmaa, jonka yhteydessä pohditaan Kerava-Nikkilä- välillä olevan tavaradan avaamista henkilöliikenteelle.

– Sipoon kunta on jo aikaisemmin selvittänyt asiaa ja syksyllä tehdään täydentäviä lisäselvityksiä muun muassa matkustuskysynnän osalta, sanoo HSL:n joukkoliikennesuunnitteluosaston johtaja Tero Anttila.

Anttilan mukaan henkilöliikenteen toteutuminen on tiukasti kiinni mahdollisten asemien läheisyydessä olevista asukasmääristä.

– Tällä hetkellä asukas- ja työpaikkamäärät eivät vielä läheskään riitä uuden junayhteyden avaamiseen. Meillä on semmoinen suunnittelun peukalosääntö, että noin kahden ja puolen kilometrin säteellä asemasta pitäisi olla 10 000 asuntoa tai työpaikkaa, jotta uuden liikennepaikan perustaminen olisi järkevää, sanoo Anttila.

Aikaisintaan henkilöjuna voisi puksuttaa Sipooseen noin kymmenen vuoden päästä, mutta todennäköisesti vasta myöhemmin.

– Paljon on kiinni asiakasmäärien kehittymisestä ja Sipoon maankäytön suunnittelusta. Itse arvioisin, että voi mennä semmoinen 15-20 vuotta ennen kuin henkilöliikenne voidaan toteuttaa, sanoo Anttila.

Sipoo nojaa henkilöjunan tuloon

Suunnitelmien mukaan henkilöjunaliikenne kulkisi Keravalta Talman kautta Nikkilään. Sipoolla on suunnitelmissa radan varsille uusia asuinalueita, jotka nojaavat vahvasti henkilöliikenteen käynnistämiseen.

Kunta havittelee esimerkiksi alle 1 500 asukkaan Talmaan uutta isoa kasvukeskusta.

– Työn alla oleva osayleiskaava mahdollistaa alueelle noin 13 000 uutta asukasta ja noin tuhat työpaikkaa. Asukasluku on siinä mielessä merkittävä, että tällä hetkellä itse Sipoossa on 19 000 asukasta, sanoo Sipoon kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Oksanen.

Kunnanhallitus päätti asettaa alueen osayleiskaavan näytille tiistaina ja tavoitteena on saada kaava valtuuston hyväksyttäväksi vielä tämän vuoden aikana.

Talman suunnitelmiin liittyy oleellisesti lähijunaliikenteen käynnistäminen alueelle

– Talma on yksi Sipoon merkittävistä kehitysalueista ja sen rooli tulee korostumaan tulevaisuudessa hyvän sijainnin vuoksi, sanoo Oksanen.