Obama haluaa perustaa maailman suurimman mertensuojelualueen

Tyynen valtameren keskiosassa sijaitsevia suojelualueita on tarkoitus laajentaa lähes kymmenkertaisiksi. Suojelualue on lähes kuusi kertaa Suomen kokoinen.

Ulkomaat
Barack Obama puhui Valkoisessa talossa 22. kesäkuuta 2010 uudesta terveyslainsäädäntöön kuuluvasta kohdasta.
Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama suunnittelee perustavansa keskiselle Tyynellemerelle maailman suurimman mertensuojelualueen.

Sanomalehti The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) on saanut haltuunsa osia suunnitelmasta. Sen mukaan hanke koskee viittä Yhdysvalloille kuuluvaa saariryhmä, jotka edellinen presdentti George W. Bush jo julisti suojelualueiksi. Saariryhmä muodostavat nyt suojelualueen, jonka nimi on Pacific Remote Islands Marine National Monument.

Suojelualueen laajuus on nyt noin 223 000 neliökilometriä, mutta Obama laajentaisi aluetta lähes kymmenkertaiseksi, yli kahteen miljoonaan neliökilometriin. Suojelualue olisi siis lähes kuusi kertaa Suomen laajuinen.

Laajennus tehtäisiin siten, että suojeltava ala leviäisi 200 merimailin päähän saarista.

Suunnitelmaa ei lehden tietojen mukaan ole lukkoonlyöty. Ehdotus menee lausuntokierrokselle, joten sen yksityiskohdat voivat vielä muuttua. Suojelualueen laajennus on kuitenkin määrä toteuttaa vielä tämän vuoden aikana.

Merellisten suojelualueiden tarkoitus on turvata ryöstökalastuksen uhkaamien kalakantojen kestävyys ja muu merellinen eliöstö. Suojelualueilla on niin kalastus kuin poraustoimintakin.

Presidentti Obama on myös aikeissa esittää suunnitelman laittoman kalastuksen kuriinsaamiseksi.

Presidentin suunnitelmaan kuuluu saada suojeluhanke toteutettua omilla valtaoikeuksillaan. Yhdysvaltain kongressissa varsinkin monet republikaaniedustajat vastustavat luonnonsuojelua.

Lähteet: Yle Uutiset, AP