1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hyttyset

Tehoavatko lukijoiden omat karkoitteet hyttysiin: asiantuntija vastaa

Kokosimme lukijoiden vinkit hyttysten karkoittamiseksi ja kysyimme Allergia- ja Ympäristöinstituutista, onko niissä mitään järkeä.

Kuva: Jari Flinck

Hyttyset suunnistavat lämmön ja hiilidioksidin perusteella. Esimerkiksi hajuvesillä ei siis ole osaa eikä arpaa siinä, oletko hyttysen mielestä puoleensavetävä.

– Kuumana käyvä suomalaisuros on hyttysnaaraan mielestä aivan ihana, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristoinsituutin johtaja Kimmo Saarinen hymähtää.

Yksi hyttysansa on Saarisen mukaan todettu toimivaksi:

– Linnunpönttö tai kaksi pihapiiriin ja toivottavasti vielä kirjosieppo perheineen sinne asumaan. Kirjosiepot keräävät jopa 100 000 hyttystä poikasilleen ja ne voivat tehdä monta poikuetta kesän aikana.

Kysyimme lukijoilta vinkkejä hyttysten karkoittamiseksi ja selvitimme, pitävätkö vanhat vinkit paikkansa. Toimiiko valkosipuli tai sitruuna?

hst

Olin aivan unohtaa neuvon jonka sain lähes puoli vuosisataa sitten. B-vitamiinin sanottiin pitävän hyttyset loitolla, joten ei kun olutta pullollinen päähän (ulkoisesti) tunnin välein. Kuulemma toimii. Voihan olla, että vaikuttavan aineen teho kasvaa, jos voitelee päätä myös sisäisesti.

Kimmo Saarinen: B-vitamiinin tehoa ei ole mitenkään todistettu, mutta sopivassa kaljapöhinässä hyttyset ei varmasti häiritse yhtä paljon kuin selvin päin.

Savolainen

Syö paljon valkosipulia. Runsas valkosipulin käyttö pitää itikat (ja kaiken muunkin) loitolla. Älä käytä mitään voimakkaita hajusteita, eikä varsinkaan hajuvesiä. Ne vetää kaikki ötökät 500 metrin säteellä kimppuun. Yksi toimiva vaihtoehto on hankkia kaveriksi kaupunkilaisia, joiden elimistö ei ole millään tavalla tottunut itikoihin, jolloin kaikki itikat syövät heitä. En tiedä miksi, mutta mitä enemmän itikat sinua syövät, niin lopulta ne kiinnostuvat sinusta entistä vähemmän.

Kimmo Saarinen: Tämä tuskin harhauttaa hyttysiä mutta karkoittaa varmasti kaikki ihmiset ympäriltä.

Tässä

Sekoita puolet oliiviöljyä ja puolet sitruunamehua. Levitä paljaille ihoalueille. Silmien ympärille ei tarvitse, hyttyset ei tule niin lähelle koska selvästi inhoavat ainetta. Tämä toimii. Olen testannut kovissa olosuhteissa. Olkaa hyvät ja onnelliset :)

Kimmo Saarinen: Tehokkain todettu hyttyskarkoite on dietyylitoluamidi eli DEET, jota on kaikissa yleisimmissä hyttyskarkoiteaineissa.

Pilkkihaalari päällä juhannuksenviettoon

Saarinen uskoo, että ihmisten sietokyky hyttysiä vastaan kasvaa luonnollisesti kesän aikana.

– Kesän aikana ihmiset varmasti siedättyvät myös henkisesti. Loppukesällä inisevät hyttyset eivät häiritse enää yhtä paljon, kun niihin on taas tottunut.

Osa lukijoista uskoo myös siedättämiseen. Toiset suojautuvat hyttysiltä yksinkertaisesti pukeutumalla asianmukaisesti.

jj

Antaa hyttysten olla. Turha stressata moisista, kun en itse ole allerginen. Kun kestä kutinan, eikä raavi, niin ei turpoa patteja.

uukki

Tänä juhannuksena pilkkihaalarilla, karvahatulla ja tumpuilla.

AN79

Minulla on esimerkiksi hyttyshattu, jossa on tiheä verkko.

Kekomuurahainen

En suojaudu hyttysiltä. Antaa vaan "kupata" oikein perusteellisesti heti alkukesästä, niin loppukesästä ei huomaa edes mokomia ja pistoista tullut immuniteetti takaa sen, että ei kutise eikä tule paukamia. Jonkun nenänpäässä törröttävän voi sittte hosasta pois, jos alkaa ärsyttää. No tää sopii henkilökohtaisesti ja toimii tämmöinen tutkijapiireissäkin kiistelty "siedätyshoito", mutta en suosittele allergisille!

junttilojo

Yliherkkä kun olen on pakko pysyä sisätiloissa pistot on kuin olis ampiainen täräyttänyt ja kun ampiainen sitten täräyttää on se sairaala keikka, siksi toivonkin erittäin vilposia kesäkelejä ja takatalvea suorastaan hyttyskesinä kaipaan.