A-studion lobbausselvitys: Kokoomus ja keskusta lobbareiden suosiossa

Kokoomuslaiset olivat ahkerimpia lobbauspäiväkirjan pitäjiä A-studion kevään mittaisessa selvityksessä. Keskustaa ja kokoomusta lobattiin päiväkirjojen perusteella yhtä paljon, mutta keskustalaiset olivat kokoomuslaisia niukkasanaisempia. Vertailu ei ole tieteellinen, koska kansanedustajat saivat itse määritellä lobbauksen.

A-studio
Sanapilvi kansanedustajien lobbauspäiväkirjoissa esiintyvistä lobbaajista.
Nämä sanat toistuivat lobbauspäiväkirjoissa eniten. Suomi on yhdistysten luvattu maa: rekisteröidyt yhdistykset eli ry:t pyrkivät kansanedustajien puheille tiuhaan.Yle

Kokoomuksen kansanedustajat kunnostautuivat A-studion lobbausvertailussa tarkoilla ja lukuisilla päiväkirjamerkinnöillään. Lobbauksia kertyi lähes yhtä pitkä lista keskustalaisille, mutta suhtautumisessa päiväkirjan pitoon oli eroa.

Päiväkirjan pitoon osallistuneet kuusi keskustalaista kertoivat tapaamisistaan selvästi vähemmän yksityiskohtia kuin 12 kokoomuslaista. Keskustalaisista ainoastaan Antti Kaikkonen avautui kokemuksistaan enemmän kuin oli "pakko".

Demareita ja vasemmistoliittolaisia lobattiin tässä vertailussa suurin piirtein yhtä paljon. SDP:n painoarvoa painoi alas eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin puuttuminen. Hän vetäytyi päiväkirjan pidosta, samoin kuin keskustan Juha Rehula, perussuomalaisten Pirkko Mattila ja SDP:n Riitta Myller.

Perussuomalaisille merkintöjä kertyi vähiten. Heidän otoksensa oli niin pieni, ettei puolueen lobbauksesta voi tehdä turvallisia johtopäätöksiä. Puheenjohtaja Timo Soini ei lähtenyt mukaan pitämään lobbauspäiväkirjaa. Sama ongelma koski RKP:stä ja kristillisistä tehtäviä päätelmiä.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Jari Lindström oli mukana avoimella asenteellaa, kuten kaikki muut eduskuntaryhmien puheenjohtajat: keskustan Kimmo Tiilikainen, kokoomuksen Petteri Orpo, vasemmistoliiton Annika Lapintie, vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto, kristillisten Peter Östman ja RKP:n Mikaela Nylander.

Suhteessa eniten lobbauspäiväkirjassa oli mukana edustajia vihreistä ja vasemmistoliitosta, yli puolet eduskuntaryhmästä. Lue enemmän jutusta Katso tästä kuka lobbasi ja ketä eduskunnassa.

Porvaripuolueita lobbasivat yrittäjät, vasemmistopuolueita kansalaisjärjestöt

Päiväkirjamerkintöjä kertyi neljältä kuukaudelta yhteensä noin 2 000, keskimäärin 40 per kansanedustaja. Suurin osa lobbaajista esiintyi aineistossa vain kerran. Hajonta oli suurta.

Kokoomuslaisten lobbaustapaamisissa korostuivat yrittäjä- ja työnantajajärjestöt. Myös keskustalaiset tapasivat yrittäjäpuolta. Kokoomusta ja keskustaa yhdisti moni muukin lobbaustaho: porvaripuolueista olivat kiinnostuneita niin kaupan ala, maatalous- ja metsäala kuin liikenneala.

Esimerkiksi maatalousasioissa ei lobattu päiväkirjojen mukaan yhtään demareita, perussuomalaisia, vihreitä tai vasemmistoliittolaisia. Kansalaisjärjestöjen ja aktivistien tapaamisissa taas korostuivat vasemmistopuolueet. Vihreät tapasivat tahoja monipuolisesti.

Energia-ala lähestyi tasaisesti kaikkia puolueita, samoin ammattijärjestöt.

Kokoomukselle viestinsä suuntasivat selvästi media-ala, tietoliikenne- ja teknologia-ala, lääketeollisuus, opiskelijajärjestöt sekä taksiala.

Puolueiden eroja voi katsoa tarkemmin tästä lobbaustaulukosta (siirryt toiseen palveluun).

Ahkerimmat: Kalle Jokinen, Kimmo Sasi ja Jari Leppä

Kevään lobbauskuninkaaksi nousi yllätysnimi: kokoomuslainen Kalle Jokinen, liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja. Hän tapasi neljän kuukauden aikana yli 60 lobbaajaa, keskimäärin neljä per viikko.

Valiokunnan puheenjohtajan asemassa on välttämätöntä käydä keskusteluja alan toimijoiden kanssa, jotta kokonaisuuden muodostaminen on mahdollista, Jokinen kirjoittaa.

Seuraavaksi eniten lobbausmerkintöjä kertyi kokoomuksen Kimmo Sasille ja keskustan Jari Lepälle, joka tosin raportoi päiväkirjaansa lobbaukset jo tammikuun alusta. Leppä on maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi kunnostautui kokkareilla kävijänä ja diplomaattien ystävänä. Kevään aikana hän ehti verkostoitua niin Ranskan, Yhdysvaltojen, Ruotsin, Kroatian, Iso-Britannian, Alankomaiden, Norjan kuin Taiwanin edustajien kanssa.

Top-lobatuimpien joukkoon nousivat tapaamisten määrällä mitattuna myös kokoomuslaiset lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo ja Sanna Lauslahti.

Vertailu on vain suuntaa-antava, koska jokainen piti päiväkirjaa omalla tavallaan. Osa kirjasi tapaamiset tunnollisesti, osa valikoi kalenteristaan oleellisimmat. Jotkut merkitsivät myös sähköposteja ja puheluita. Osa hakeutui omasta aloitteestaan aktiivisesti lobattavaksi.

Raskasta sarjaa myös: Kimmo Tiilikainen, Sirpa Paatero ja Jari Lindström

Jos aineistosta valikoidaan kevään suurimmat lobbaajat ja karsitaan pois vähempiarvoiset, lobattujen kansanedustajien lista selkiytyy. Kärkipäässä komeilee Jokisen, Sasin ja Lepän lisäksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen. Hän on kuullut kevään mittaan monipuolisesti eri tahoja.

Demareista lobatuin on suurelle yleisölle tuntemattomampi SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sirpa Paatero. SDP:n ryhmäjohtaja Jouni Backman ei toimittanut lobbauspäiväkirjaa.

Kevään 40 yleisintä lobbaajaa ovat lähestyneet myös perussuomalaisten ryhmänjohtajaa Jari Lindströmiä, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaa Lenita Toivakkaa ja vasemmistoliiton konkariedustajia Martti Korhosta ja Kari Uotilaa.

Tämä ei kerro siitä, etteivät muut kansanedustajat olisi tärkeitä lobbaajien silmissä. Tämä kertoo vain sen, mitä päiväkirjahankkeeseen mukaan lähteneet edustajat ovat tällä ajanjaksolla päiväkirjaansa kirjanneet ja minkä lobbaukseksi tulkinneet.

Esimerkiksi talousvaliokunnan puheenjohtajan, keskustan Mauri Pekkarisen listaus on keväältä niukahko mutta painava. Hän on tavannut monia lobbaajia, joita muut juuri eivät: esimerkiksi turkistarhaajia, Öljyalan keskusliittoa ja EU:n komission Suomen edustustoa.

Myös eurovaalikevät vaikutti lobbauspäiväkirjoihin. Moni ehdolla ollut kansanedustaja ei ehtinyt tavata niin paljon lobbaajia kuin tavallisesti.

Lobbaajien kohteena: talousvaliokunta ja valtiovarainkunta

Lobbaus kohdistuu etenkin eduskuntaryhmien puheenjohtajiin ja varapuheenjohtajiin. Valiokunnista lobbaajia näyttävät kiinnostavat talousvaliokunta, joka antaa lausuntoja eduskunnan keskeisimpiin hankkeisiin, ja valtiovarainvaliokunta, joka linjaa esimerkiksi verotusta ja konkreettisia määrärahoja.

Niin sanotuista teemavaliokunnista kiirettä on pitänyt keväällä ainakin liikenne- ja viestintävaliokuntalaisilla ja maa- ja metsätalousvaliokuntalaisilla.

Päiväkirjojen ainoat ministerit, vihreiden Ville Niinistö ja Pekka Haavisto, eivät näyttäydy muita lobatumpina tässä vertailussa. Siihen tosin vaikuttaa se, että omistajaohjausministerinä Pekka Haaviston monet tapaamiset ovat luottamuksellisia ja hänen päiväkirjaansa päätyi lähinnä diplomaattien kohteliaisuuskäyntejä. Ympäristöministeri Ville Niinistö on tavannut oman ministeriön alansa edunvalvojia kattavasti.

Avoimimmat: Osmo Soininvaara ja Sanna Lauslahti

Erityismaininnan avoimuudesta ansaitsee Osmo Soininvaara, joka kertoo vaikuttajamiesten suljetun keskiviikkokerhon tapaamisesta, lounaastaan Nalle Wahlroosin kanssa sekä Finavian valtiovarainvaliokuntalaisille Helsinki-Vantaalla tarjoamasta baarituokiosta ja "akkulaturista, jolla voi ladata kännykän tai iPadin".

Samaa henkeä on vasemmistoliiton Kari Uotilalla, joka kertoo törmänneensä Paavo Lipposeen Museokadulla ja tämän vedonneen rakennemuutosten puolesta. Myös Tuusulan kunnan valtiovarainvaliokunnan liikennejaostolle tarjoama "bussikierros ja illallinen Halosenniemessä" päätyi Uotilan päiväkirjaan.

Avoimuuden airueksi voisi nimetä myös kokoomuksen Sanna Lauslahden, joka piti päiväkirjaa kunnianhimoisella otteella. Hänen lobbaustaan on kuitenkin analysoitu vain maaliskuun loppuun asti - loput merkinnät saapuivat sen verran myöhässä, etteivät ne ehtineet kansanedustajien keskinäiseen vertailuun.

Kestitystä niukasti: "Join kahvikupin puolikkaan keksin kera"

Lahjoista tai pääsylipuista raportoitiin vähän. Emma-gaalassa kertoo olleensa musiikkituottajien vieraana kaksi kokoomusedustajaa, Ben Zyskowicz ja Sanna Lauslahti. SDP:n Tuula Peltonen nautti April Jazzin konsertista Gramexin kutsusta.

Tuula Peltosta kiinnosti myös hevosurheilun keskusjärjestön Hippos-ilta Vermossa, samoin kuin demarikollega Merja Kuusistoa. Keskustan Jari Leppä tapasi Hipposta, mutta ei tarkentanut oliko kyse Vermon ravi-illasta. Hippoksella on A-studion tietojen mukaan tapana lähettää kausikortteja kansanedustajille, tästä päiväkirjassaan asiasta mainitsi ainoastaan Sanna Lauslahti.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Kalle Jokinen kävi Elisan vieraana Kärpät–Jokerit-matsissa Hartwall Areenalla. Hän tapasi Elisan väkeä myöhemmin kahteen otteeseen eduskunnassa ja Pasilassa. Tuolloin puhuttiin tietoyhteiskuntakaaresta ja sähköisen viestinnän palveludemoista.

Useimmiten kansanedustajat tarjosivat itse lobbaajille kahvit. Osa halusi avata tarjoiluja hyvinkin tarkkaan.

Pepsi ja suolapähkinöitä, kertoi Mikael Jungner.

Kutsuja tarjosi lounaan, juomana kivennäisvesi, tarkensi Kari Uotila.

Join kahvikupin puolikkaan keksin kera, raportoi Sanna Lauslahti.

Voit ladata koko lobbausaineiston Excel-tiedostona tai tarkastella sitä Google Drive -palvelussa (siirryt toiseen palveluun). Aineiston ovat koonneet Matti Virtanen, Jaakko Karhu ja Sanna Savikko.