Hyppää sisältöön

PTT:n Holm: EU:n ilmastotavoitteet nakertavat sähkölämmityksen järkevyyttä

Pellervon taloustutkimuksen selvityksen mukaan EU:n ilmastotavoitteiden saavuttaminen voi maksaa kotitalouksille jopa 2,7 miljardia euroa vuodessa. Toimitusjohtaja Pasi Holm kehottaa kiinnittämään huomiota sähkökulutukseen ja lämmitykseen.

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm. Kuva: Yle

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm sanoo, että kotitaloudet voivat sähkönkulutusta pienentämällä ja energiatehokkuutta parantamalla osittain kiertää EU:n ilmastotavoitteiden aiheuttaman lisälaskun. PTT:n selvityksen mukaan EU:n tavoitteiden saavuttaminen voisi tuoda kotitalouksille jopa 2,7 miljardin euron vuosittaisen lisälaskun.

– Kotitalouksien osalta pitää kiinnittää huomiota sähkönkulutukseen ja lämmitykseen. Kyllä tämä osoittaa, että sähkölämmitys esimerkiksi pientaloissa tulevaisuudessa on erittäin huono lämmitysmuoto, Holm sanoo.

Asuminen ja liikkuminen ovat merkittäviä menoeriä kotitalouksille, joten näitä koskevat lisälaskut tuntuvat helposti ihmisten lompakoissa.

PTT:n selvitys povaa EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan tavoitteiden saavuttamisen tuovan myös teollisuudelle ja kaupalle yhteensä jopa 2,7 miljardin euron lisäkulut. Holm sanoo, että teollisuus voi puolestaan pienentää lisälaskua vähentämällä päästöjä, tehostamalla tuotantoa ja käyttöönottamalla uutta teknologiaa.

EU:n tavoite on vähentää kasvihuonepäästöjä 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

PTT:n raportin hintahaarukka on leveähkö. Tutkimuslaitos myöntää myös avoimesti, ettei selvityksessä ole huomioitu  ilmastavoitteiden myönteisiä vaikutuksia. Ympäristön lisäksi hyötyjien joukossa on arvioitu olevan kokonaisia teollisuudenaloja.

.
.