1. yle.fi
  2. Uutiset

Harvinainen postimerkki myytiin Yhdysvalloissa seitsemällä miljoonalla eurolla

Postimerkistä ei ole koskaan aiemmin maksettu huutokaupassa yhtä paljon.

Ulkomaat
Brittiläisen Guianan yhden sentin postimerkki vuodelta 1856.
Brittiläisen Guianan yhden sentin postimerkki vuodelta 1856.EPA / Justin Lane

Erittäin harvinainen 1800-luvun postimerkki Brittiläisestä Guianasta on myyty tiistaina Sotheby'sin huutokaupassa New Yorkissa seitsemän miljoonan euron hintaan (9,5 miljoonaa dollaria). Se on korkein postimerkistä koskaan maksettu huutokauppahinta.

Huudot aloitettiin 4,5 miljoonasta dollarista, ja hinta kipusi ennätyslukemiin vain kahdessa minuutissa. Anonyymi ostaja teki tarjouksensa puhelimitse. Huutokauppakamari oli tosin etukäteen arvioinuti, että merkki myytäisiin vielä kalliimmalla, 10–20 miljoonalla dollarilla.

Myyty postimerkki on kooltaan 2,5 senttimetriä kertaa 3,2 senttimetriä, ja sen painovuonna 1856 merkin arvo oli yksi sentti. Postimerkki tunnetaan värinsä mukaan nimellä Yhden sentin magenta. Sitä on painettu tiettävästi vain kolme kappaletta, joista nyt myyty on ainoa säilynyt.

Etelä-Amerikan pohjoisrannikolla sijaitseva Brittiläinen Guiana, nykyään Guyana, toi siirtomaa-aikana postimerkkinsä normaalisti Britanniasta. Kun vuonna 1856 toimitus myöhästyi, paikallinen sanomalehti valtuutettiin painamaan joitakin merkkejä. Näin syntyi paperinpala, joka kilpailee maailman harvinaisimman postimerkin tittelistä ruotsalaisen niin kutsutun Kolmen killingin keltaisen kanssa.

Kolmen killingin keltainen on värivirheensä takia ainutlaatuinen 1800-luvun merkki, joka tähän saakka oli maailman kalleimmalla huutokaupattu postimerkki. Siitä maksettiin 1,6 miljoonaa euroa vuonna 1996.

Edellisen kerran Yhden sentin magenta myytiin vuonna 1980 yhdysvaltalaiselle monimiljonäärille John du Pontille, joka sittemmin tuomittiin murhasta. Du Pont kuoli vankilassa 2010, ja hänen perikuntansa antoi merkin myytäväksi Sotheby'sille.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi