Tutkijat varoittavat: turismi uhkaa Antarktiksen luontoa

Turistien määrä on kasvanut ainakin kahdeksankertaiseksi sitten vuoden 1990.

Ulkomaat

Tutkijat varoittivat keskiviikkona, että lisääntynyt turistimäärä uhkaa Antarktiksen herkkää luontoa. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

Vuosittain Antarktikselle matkustavien turistien määrä on noussut vuoden 1990 alle 5 000:sta noin 40 000:een, ja suurin osa ihmisistä vierailee jäättömillä alueilla, jotka muodostavat alle prosentin mantereen pinta-alasta. Samaan aikaan jäättömille alueille rakennetaan yhä enemmän tutkimuskeskuksia, polttoainesäiliöitä ja kiitoratoja.

Piskuisilla jäättömillä alueilla elää myös suurin osa Antarktiksen eläimistä ja kasveista, jotka ovat tuoreen australialaistutkimuksen mukaan maailman huonoimmin suojeltujen joukossa.

– Monet ajattelevat, että Antarktis on hyvin suojassa biodiversiteetin uhilta, koska se on eristyksissä eikä kukaan elä siellä, tutkimusryhmään kuulunut Justine Shaw selostaa PLoS Biology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Ryhmän tulosten mukaan Antarktiksen suojelumääräykset eivät ole ajantasaisia, ja mantereen luontoa uhkaa erityisesti kasvava turismi ja siitä seuraava saastuminen, tallominen ja vieraslajien leviäminen.

– Meidän täytyy suojella kirjavaa joukkoa hyönteisiä, kasveja ja merilintuja, joista monia ei tavata missään muualla maailmassa, Shaw kehottaa.

Lähteet: AFP