Kesäruokinta voi olla huono palvelus linnuille

Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys suosittaa lopettamaan ruokinnan kevään tuloon. Tali, siemenet ja pulla ovat helppoa ravintoa linnuille kesälläkin, mutta ne eivät sovi kasvavien poikasten syötäväksi. Yksipuolinen ruoka voi pahimmillaan johtaa koko poikueen kuolemaan.

Kotimaa
Väinö Kautto, Äänekoski

Varastoon jääneet auringonkukan siemenet ja pähkinät voivat johtaa haluun ruokkia lintuja kesäkaudellakin, mutta tämä voi kääntyä karhunpalvelukseksi linnuille ja lintujen pienille poikasille, huomauttaa yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin.

Kesällä, lisääntymiskautenaan pihan linnut tarvitsevat monipuolista ruokaa, mitä normaali lintulautaruoka ei ole.

Talvikauden ravinteet ovat kyllä rasvapitoisia, mutta muuten ravintoarvo jää köyhäksi.

Huono ruoka voi tappaa

Kesäruokinta voi pahimmillaan aiheuttaa kokonaisten lintupoikueiden kuolemia tai vammautumisia, kun emot kuljettavat poikasilleen helposti saatavaa lintulautaruokaa hyönteisravinnon sijasta. Pesäpoikasten ruoansulatus ei kykene vielä sulattamaan esimerkiksi auringonkukansiemeniä ja pähkinöitä.

Tiettävästi ainakin tiais- ja harakkapoikueita on löydetty pesistä aliravitsemukseen menehtyneinä, mahat täynnä auringonkukansiemeniä.

Ilmiö näkyy myös vesilinnuilla: pääkaupunkiseudulla leivällä ja pullalla ruokitulla kanadanhanhipoikueella todettiin lentämisen estävä luustovaurio siivissä ja koko poikue jouduttiin lopettamaan. Valkosulkaiset, huonosti lentävät tai lentokyvyttömät roskaruokavarikset ovat joka kesäinen ilmiö kaupungeissa.

Parhaiten lintuja auttaa tarjoamalla pakkasten tultua linnuille monipuolista ruokaa ja kesällä linnunpönttöjä pesäpaikoiksi.