Särkinen houkuttaa kalastajia juhannuksena

Viidettä kertaa järjestettävän Fishkatti-tapahtuman kilpailujohtaja Antti Harju kertoo sään hellineen kalastajia vuosi vuodelta. Kirkasvetinen Särkinen tarjoaa monipuoliset kala-apajat.

särki
Kalastajia Särkisellä
Antti Harju

Fishkatti (siirryt toiseen palveluun)-kalastuskilpailua on saatu kilpailujohtaja Antti Harjun mukaan viettää viime vuosina hyvissä olosuhteissa.

– Neljä Fishkattia on takana päin ja aina on ollut niinkin hyvä tuuri että säät ovat olleet kalastajien kannalta oikein suotuiset, että shortsit jalassa on menty.

Kalastajia kisaan on houkuttanut hyvien palkintojen ohella myös itse asia.

– Kyllä perimmäinen syy on se että halutaan kalastaa, eli siitä kalastuksesta tulevat elämykset ja kokemukset ovat se pääjuttu. Lisäksi sekin että saadaan olla helposti lähestyttävän kalastuskilpailun myötä yhdessä kavereiden ja perheen kanssa.

Juhannuspäivänä pidettävässä kilpailussa ei tekniikalla ja erikoisvarusteilla juhlita.

– Pyrimme siitä että kilpailijat olisivat välineiden suhteen samalla viivalla. Sallittu kalastusmuoto on soutu-uistelu, pyynnissä on sallittu vain kaksi vapaa ja yksi viehe per vapa. Lisäksi elektronisten apuvälineiden kuten kaukoluotainten käyttö on kielletty. Tämä on matalan kynnyksen kisa, eli kuka tahansa joka päättää osallistua on tavallaan välineiden suhteen samalla viivalla kilpakumppaneiden suhteen.

Venelijöitä Vuokatin vaaramaisemassa
Antti Harju

Keskeinen kalapaikka

Harju on vastannut usean vuoden ajan Särkisen virkistyskalastuskohteen toiminnasta. Hänen mukaansa Särkisen merkittävin piirre on sen keskeinen sijainti.

– Tavallisen ihmisen on helppoa tavoittaa Särkinen. Kalapaikka löytyy muutaman askeleen päästä paikallisista palveluista.

Myös Särkisen vedet saavat saavat kiitosta.

– Särkinen on kirkasvetinen, mikä sikäli on poikkeuksellista meidän korkeuksilla, että meillä ei kovinkaan monta kirkasvetistä virkistyskalastuskohdetta tässä lähettyvillä ole.

Sotkamon Vuokatissa sijaitseva Särkinen tunnetaan monipuolisista kalansaaliista, järvellä on järjestetty muun muassa SM-lohipilkkikilpailuista.

– Kun tarkastellaan tilastoja siitä, millaisilla saaliilla edellisissä kilpailuissa on voittoja viety, niin kirjolohi siellä näyttelee pääosaa. Sitähän Särkiseen istutetaan säännöllisesti. Voittosaaliit ovat olleet noin kolmesta viiteen kiloa. Käytännössä se tarkoittaa kahdesta viiteen kirjolohta, Antti Harju ynnää.

Kisavoiton voi kuitenkin viedä myös muilla kaloilla.

– Jos oikein näppärä ja osaava haukimies on paikalla, niin pystyy viemään Fishkatin voiton myös haukisaaliilla.