1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sri Lankan poliisi pidätti 49 uskonnollisiin mellakoihin osallistunutta

Ulkonaliikkumiskielto on kumottu väkivaltaisuuksista kärsineistä Beruwalan ja Alutgaman kaupungeista.

Sri Lankan poliisi on pidättänyt 49 ihmistä osallisuudesta uskonnollisiin mellakoihin Beruwalan ja Alutgaman kaupungeissa. Pidätettyjen joukossa on sekä buddhalaisia että muslimeita.

Kaksi yötä kestäneissä väkivaltaisuuksissa kuoli neljä ihmistä ja kymmeniä loukkaantui. Lisäksi buddhalaiset polttivat kymmeniä muslimien kauppoja ja koteja.

– Olemme pidättäneet 49 ihmistä ja passittaneet heistä 25 tutkintavankeuteen. Lisää pidätyksiä on luvassa tänään, Sri Lankan poliisin tiedottaja Ajith Rohana kertoi uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona.

Viranomaiset ovat peruneet ulkonaliikkumiskiellon Beruwalan ja Alutgaman kaupungeista, joissa buddhalaisen Bodu Bala Sena -äärijärjestön eli BBS:n jäsenet tuhosivat muslimien kiinteistöjä sunnuntai- ja maanantai-öinä.

Paikallisten asukkaiden mukaan viranomaiset eivät aluksi juurikaan yrittäneet estää väkivaltaisuuksia. Sri Lankan hallitus lähetti myöhemmin alueelle satoja sotilaita poliisin avuksi valvomaan järjestystä.

Yksi maailman johtavista muslimijärjestöistä, The Organisation of Islamic Cooperation (OIC), vaatii Sri Lankaa tutkimaan väkivaltaisuuksien syyn ja laittamaan syylliset vastuuseen teoistaan.

OIC:n pääsihteeri Iyad Madani toivoo, että Sri Lankan viranomaiset ryhtyvät kaikkiin mahdollisiin toimiin estääkseen väkivallan kärjistymisen.