Saunavastan "Chanel No. 6" ja vihreän tuoksun salaisuus

Suomen kesä on tuoksuja pullollaan, mutta kaikkien tuoksujen äiti lienee kiistatta juhannusvastan sakean vihreä parfyymi. Tämä "Chanel 6" tuoksuu lukemattomissa saunoissa jälleen keskikesän juhlan kunniaksi lähivuorokausien ajan - mutta mikä siinä oikeastaan tuoksuu? Ja kuinka syntyy tutkitusti paras juhannusvasta?

luonto
Mies tekee saunavastaa.
Anu Pöntinen / Yle

Kuivien ja kuumien kesäpäivien jälkeen sadekuuron maasta nostattamat tuoksut ovat huikeita. Kaikki tuomesta nokkoseen ja nurmesta asfalttiin tuoksuu voimallisesti.

Kesän tuoksuista rakastetuin lienee kuitenkin saunavastan aromi, jota nuuhkaillaan lähivuorokausina jälleen lauteilla kautta maan, silmät ummessa ja naama vehmaaseen vastaan painettuna.

Miten nuo kesän tuoksut oikeastaan syntyvät? Ja miksi vastalla on niin kerrassaan vastustamaton, ikioma tuoksunsa? Itä-Suomen yliopiston yliopistotutkija Markku Keinänen tietää; kasvifysiologian alakseen valinnut mies on aikanaan tehnyt väitöskirjansa koivuun liittyen.

– Erityisesti kuivan jakson jälkeen kesällä maa ja kasvillisuus on varsin lämmintä, ja sen jälkeen kun sataa, vesi haihtuu nopeasti lämpimästä maasta. Samalla ilmankosteus lisääntyy huomattavasti. Se taas tarkoittaa sitä, että vesi ei enää ole pisaroina, vaan vesihöyrynä, sellaisena aerosolina, joka helposti ottaa mukaansa niin maaperästä kuin kasvien pinnoilta erilaisia haihtuvia yhdisteitä, yliopistotutkija Markku Keinänen kertoo.

– Ihminen haistaa nuo kemialliset yhdisteet paljon voimakkaammin, kun vesihöyry kuljettaa niitä nenään; ne ovat silloin helpommin erotettavissa, Keinänen kertoo.

Testaa nenäsi - ja koivut

Nurmikko tuoksuu voimallisesti kun sitä leikataan. Moni kasvi erittää tuoksua vaurioituessaan. Myös kova sade voi ravistella kasveja niin, että kemiallisia yhdisteitä vapautuu rajusti ja parfyymit tulvahtavat ilmoille tavallistakin voimallisemmin.

– Myös maaperässä olevat bakteerit ja sateen happamuus vaikuttavat niihin tuoksuihin, joita sateen jälkeen tai vaikkapa syyskesällä usvan nostamana muodostuu, Markku Keinänen kertoo.

Tutkija innostaa juhannussuomalaisia tekemään vastatestin, joka konkretisoi mainiosti koivulajien erilaiset ominaistuoksut.

Eri koivulajeilla on jokaisella oma terpeenicoctailinsa, joka määrittää lehtien tuoksun

Markku Keinänen

– Kun tekee yhden vastan rauduskoivusta, ja toisen hieskoivusta, ja sitten ropsuttelee niillä vuorotellen, huomaa konkreettisesti kuinka erilainen tuoksu niissä on. Vastan lehdistä irtoavat yhdisteet ovat erilaisia terpeenejä, mutta molemmillla koivulajeilla on aivan oma coctailinsa näitä yhdisteitä, Keinänen kertoo.

Usein vastat tehdään rauduskovusta, että saadaan napakampi ja käyttöä kestävämpi kylvettäjä. Hieskoivu muhjuuntuu käytössä nopeasti hieman märän rätin kaltaiseksi, sen pehmeät lehdet menettävät saunan lämmössä napakkuutensa.

Tee Juhannuksen paras vasta!

Saunassa yhdistyvät onnellisesti ne asiat, jotka loitsuavat vastan tuoksut niin aromikkaina esiin.

Kuiva kasvi kuumuu ja saa vettä päälleen; lisäksi ilmassa on paljon vesihöyryä, joka auttaa ihmisnenää havaitsemaan tuoksuja tarkasti. Kun kylpijä vielä ropsuttelee itseään koivunoksilla, saavat lehdet osakseen myös mekaanista möyhennystä, ja terpeenejä lehahtaa ilmaan yhä sakeammin. Saunan vastahurmos on valmis.

Paras vasta tuleekin siten, että laitetaan suurin osa rauduskoivua, mutta niiden keskelle vastan sisään lisätään muutamia tuoksuoksia hieskoivua

Markku Keinänen

- Itse olen sitä mieltä, että paras vasta tuleekin siten, että laitetaan suurin osa rauduskoivua, mutta niiden keskelle vastan sisään llisätään muutamia tuoksuoksia hieskoivua. Siitä tulee minun mielestäni se juuri oikea Juhannusvastan tuoksu, yliopistotutkija Markku Keinänen hehkuttaa.