Bitcoinin riippumattomuus vaarantui – yksi ryhmä sai haltuunsa yli puolet valuuttajärjestelmästä

Järjestäytynyt bitcoinien louhintayhtymä pystyy teoriassa halutessaan manipuloimaan koko bitcoin-järjestelmää edukseen, kun enemmistö sähköisen valuutan verkon laskentatehosta on sen hallussa. Vallan keskittymisestä pelätään sähköisen valuutan loppua.

talous
Bitcoin automaatti.
How Hwee Young / EPA

Verkossa toimiva sähköinen valuutta bitcoin perustuu siihen, ettei valuuttaa hallinnoi yksikään hallitus tai keskeinen säätelyelin, joka voisi manipuloida valuutan käyttöä edukseen. Tämä riippumattomuuden filosofia on ollut bitcoinin perustana aina sen perustamisesta asti vuonna 2009.

Valuuttajärjestelmän riippumattomuus saattaa kuitenkin olla vaarassa. Yksittäinen bittirahaa verkosta louhiva järjestäytynyt taho eli "louhintapooli" oli ensimmäistä kertaa onnistunut saamaan tilapäisesti haltuunsa enemmistön bitcoinin järjestelmän laskentatehosta, ja tämä etu antoi ryhmälle mahdollisuuden manipuloida koko järjestelmää edukseen. Asiasta raportoi muun muassa tietokonelehti PCWorld (siirryt toiseen palveluun).

GHash.IO-nimellä tunnetusta louhintapoolista ei tiedetä paljoakaan. Yhteisön hurjimpien teorioiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan kyseessä saattaisi jopa olla Yhdysvaltain tai jonkun muun maan tiedustelupalvelun pyörittämä ryhmä.

Niin kutsutussa 51 prosentin hyökkäyksessä enemmistön laskentatehosta haltuunsa saanut ryhmä pystyy halutessaan estämään käyttäjien valuuttasiirtoja ja siten säätelemään kokonaisuutta haluamaansa suuntaan.

GHash.IO:n edustajat ovat itse ilmoittaneet tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), etteivät aio käyttää hyväkseen 51 prosentin hyökkäystä. Ryhmittymä julkaisi tiedotteen bitcoin-palvelu Cex.IO:n sivuilla.

Huolet vallan keskittymisestä ovat saaneet bitcoinin kurssin laskemaan viikonloppuna. Yhden bitcoinin arvo on tällä hetkellä 450 euron tuntumassa.

GHash.IO säilytti hallussaan enemmistön järjestelmästä yhteensä noin 12 tunnin ajan. Sittemmin sen osuus on pienentynyt.