1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

BBC: Älylasit auttavat näkövammaisia aistimaan ympäristönsä

Älylaseihin kuuluu erityinen 3d-kamera sekä tietokoneyksikkö, joka käsittelee kameran kuvaa ja heijastaa sen lasien sähköisiin näyttöihin. Koehenkilöt ovat esimerkiksi nähneet opaskoiransa ensimmäistä kertaa lasien avulla.

Ulkomaat

Oxfordin yliopiston tutkijat ovat tehneet läpimurron näkövammaisille tarkoitettujen älylasien kehittämisessä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Parhaillaan testattavana olevat lasit auttavat käyttäjäänsä aistimaan ympäristönsä huomattavasti selkeämmin. Ne parantavat lähellä sijaitsevien ihmisten ja esineiden havaitsemista.

Älylaseihin kuuluu kehyksiin upotettu erityinen 3d-kamera sekä tietokoneyksikkö, joka käsittelee kameran kuvaa reaaliajassa ja heijastaa sen lasien sähköisiin näyttöihin. Älylasien avulla ihmisistä ja esineistä tulee kirkkaita ja niiden ääriviivat muuttuvat selkeämmäksi.

Lasit valmiina kotikäyttöön

Oxfordin yliopiston kehitysprojektia johtavan tohtori Stephen Hicksin mukaan älylasit ovat nyt valmiit siirrettäväksi tutkimusolosuhteista kotikäyttöön.

– Älylasien ideana on auttaa heikkonäköisiä ihmisiä tiedostamaan ympäristönsä. Niiden avulla he saavat enemmän vapautta, itsenäisyyttä ja itseluottamusta liikkumiseen sekä paremman elämänlaadun, Hicks toteaa Oxfordin tiedotteessa.

Hicks kertoo BBC:lle, että testikäyttäjät ovat ottaneet lasit vastaan tyytyväisenä.

– Ihmiset rakastavat niitä. He kertovat meille, että he näkevät nyt kasvojen yksityiskohtia sekä omat kätensä. He ovat nähneet oman opaskoiransa ensimmäistä kertaa. Lasit mahdollistavat monia asioita, Hicks sanoi BBC:lle.

Tekniikka pienenee tulevaisuudessa

Toistaiseksi näkövammaisten älylasit ovat vielä kömpelöt ja yhteydessä kaapelilla reppuun sijoitettavaan kannettavaan tietokoneeseen. Tutkijat uskovat, että ajan myötä tekniikan kokoa saadaan pienennettyä huomattavasti.

– Tavoitteenamme on kehittää tuote, joka näyttää tavallisilta silmälaseilta. Hinta tulee olemaan joitakin satoja puntia, eli älypuhelimen luokkaa, Hicks arvioi tiedotteessa.

BBC:n mukaan tutkijat valmistavat myöhemmin tänä vuonna älylaseista sadan kappaleen testierän. Koeryhmä saa lasit jokapäiväiseen käyttönsä. Jos testi menee hyvin, niin laseja aletaan valmistaa suurissa erissä lähivuosina.

Lue seuraavaksi