Turussa saa maalata graffitin seinään nyt myös Samppalinnanmäellä

Luvallinen graffittiseinä tarjoaa yhtä lailla mahdollisuuden kehittää taidetta kuin luoda sille vahvempaa pohjaa. Hankkeeseen uskotaan ja luotetaan, sillä se on lähtenyt alun perin nuorten omasta aloitteesta.

kulttuuri
Turun samppalinnan luvallinen graffittiseinä.
Pasi Mäenpää / Yle

Turun Samppalinnan puistoon avattiin maanantaina uusi taidekolmio. Netin Aloitekanavassa nuoret ovat esittäneet toiveita luvallisille paikoille graffittejaan varten. Nyt Turun kaupungin nuorisopalvelut toteuttaa toiveet.

Sivumitaltaan vanerikolmiot ovat 7–8 metriä pitkiä ja ne ovat 2,5 metriä korkeita. Kaikkiaan kolmioita on hankkeessa kolme, joista ensimmäinen on pystytetty Pansion kisapuistoon aiemmin. Samppalinna sai omansa alkuviikosta. Kesäkuun aikana nousee vielä kolmas Kupittaan puistoon, jonne ensimmäinen laillinen graffitiseinä pystytettiin vuonna 2012.

Taiteilijat kirjoittavat omat sääntönsä

Toiminnanjohtaja Tatu Moisio nuorisopalveluista uskoo nuorten käyttäytymiseen kolmioiden ympäristössä. Alalla vallitsevat omat, mihinkään kirjoittamattomat sääntönsä.

– Ainakin kuva täytyy toisen antaa uudesta graffitistaan ottaa, ennen kuin sen päälle maalaa hienomman työn. Hienomman maalaaminen kannustaa myös kehittymään, Moisio linjaa.

Talveksi kolmiot lähtevät levolle kaupungin varastolle. Sitä ennen on tarkoitus järjestää työpaja nuorille.

– Katutaiteesta kiinnostuneilla on mahdollisuus suunnitella paperille oma graffitinsa, jonka jälkeen se toteutetaan seinälle Suomen tunnetuimpien katutaiteilijoiden avustuksella, Moisio kertoo.

Graffiti ei ole enää ruma sana

Katutaide ja graffiti elävät murrosvaihetta Suomessa. Taidekolmioiden tapaiset hankkeet mahdollistavat taiteen tekemisen luvallisesti.

Moisio uskoo, että taiteen tuominen avoimesti kaikkien nähtäville muuttaa ihmisten suhtautumista.

Nuorille luvallinen tekeminen saattaa estää luvattomien graffitien tekemisen. Työrauha takaa myös laadun.

– Kun saa rauhassa tehdä ja ajan kanssa keskittyä, pystyy panostamaan visuaalisuuteen.