Kiinassa 127 opiskelijaa palkkasi valekokelaita tekemään pääsykokeensa

Ylioppilaat ovat aiemmin yrittäneet huijata kokeessa muun muassa sähköisten laitteiden avulla.

Ulkomaat

Kiinassa ainakin 127 opiskelijaa on jäänyt kiinni toisen henkilön palkkaamisesta tekemään yliopiston pääsykokeen puolestaan.

Kiinan televisio paljasti huijaukset tiistaina. Henanin maakunnan korkeakoulujen valintakokeista vastaava virasto on luvannut järjestää asiasta tutkimuksen.

Viranomaiset ovat määränneet jatkuvasti tiukempia sääntöjä huijaamisen kitkemiseksi "gaokaoksi" kutsutussa pääsykokeessa. Koetta pidetään takeena siitä, että opiskelijoilla on samanlaiset lähtökohdat etenemiseen akateemisissa opinnoissaan.

Kokeessa huijaaminen ei ole ennenkuulumatonta. Kokelaat ovat pyrkineet lunttaamaan muun muassa sähköisten laitteiden avulla. Valekokelaiden palkkaaminen sen sijaan on ollut tähän saakka harvinaista.

Lähes kaikkien kiinalaisten ylioppilaiden pitää osallistua kokeeseen. Kokeen tulos on tärkein kriteeri, jonka perusteella yliopistot tekevät opiskelijavalintansa.

Kilpailu opiskelupaikoista on erityisen kovaa Henanin maakunnassa, koska siellä on suhteessa enemmän opiskelijoita ja vähemmän opiskelupaikkoja kuin monissa muissa maakunnissa.

Lähteet: AP