1. yle.fi
  2. Uutiset

Lobbauksesta sanottua: "Maanpuolustuskurssi aivopesua", "Eero Lehti paras lobbari"

Kansanedustajat pohtivat lobbauspäiväkirjoissaan A-studion pyynnöstä myös, ketkä ovat parhaimpia ja huonoimpia lobbareita. Tässä muutamia mainintoja.

A-studio

– Eero Lehti ja kaltaisensa ovat parhaita elinkeinoelämän ja pääomapiirien lobbareita, kertoo perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner.

Vasemmistoliiton Eila Tiaisen mielestä parhaita lobbareita ovat "viestintäkonsulttien koulutuksen nauttineet, taloudellisia etuja puolustavat, esimerkiksi Nokia, Neste ja Eva".

Hänen pahin lobbauskokemuksensa oli kuitenkin kuusi viikkoa kestänyt maanpuolustuskurssi.

– Se jos mikä on käsittämättömän tehokasta "aivopesua". Sen jälkeen olen ymmärtänyt, miksi tässä maassa ollaan niin yhtä mieltä armeijan rahoista, sen tarpeellisuudesta ja varmaan kohta myös Natosta, kun kurssi vuosien saatossa on hiottu todella tehokkaaseen iskuun, Tiainen päivittelee.

Maanpuolustuskurssin kävivät keväällä lobbauspäiväkirjan pitäjistä myös perussuomalaisten Ritva Elomaa ja demareiden Tuula Peltonen, mutta he eivät kommentoineet kokemusta, kertoivat sen vain vähentäneen lobbaustapaamisia.

Kiivaat amatöörit eivät vakuuta

Huonoimpina monet pitävät "kiivaita amatöörejä", kuten tasa-arvoisen avioliittolain vastustajia (Mikael Jungner) tai Isät lasten asialla -ryhmää (Merja Mäkisalo-Ropponen).

– He ovat suorastaan hyökkääviä, jos uskaltaa kyseenalaistaa heidän viestinsä, Mäkisalo-Ropponen kuvailee.

Kauhistelua tai tunteisiin vetoamista ei kannata harrastaa, opastaa kokoomuslainen sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo.

– Helpoin lobattava kohde lienee ensimmäisen kauden kansanedustaja, hän arvelee.

SDP:n Tuula Peltosen mielestä huonoimpia ovat yksittäiset kunnanjohtajat, joille pitäisi antaa lobbauskoulutusta. Perustuslakivaliokunnan demaripuheenjohtaja Johannes Koskinen nostaa esiin viranomaiset.

– En lähde nimeämään esimerkkejä, mutta viranomaisorganisaatiotkin toisinaan syyllistyvät kehnoon lobbaukseen, Koskinen toteaa.

Hän kertoo perustuslakivaliokunnan roolin "suojaavan päällekäyvältä lobbaamiselta" ja vältelleensä "pysyvämpiä veljeskuntia, junttia tai keskinäisiä kerhoja".

Entisaikojen illalliset jääneet pois

Perussuomalaisten Jari Lindströmin mielestä parhaita lobbareita on energiateollisuus, joka osaa asiansa.

– Pienet järjestöt puhuvat tärkeistä asioista, mutta resurssien puutteen takia jäävät teollisuuden varjoon, Lindström selittää.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto painottaa, että "myös sellaisten tahojen, joilla on yhteiskunnassa markkinavaltaa, tulee kunnioittaa kansanedustajan oikeutta päättää vapaasti kantansa".

Moni huomauttaa, että kutsun arvoa vähentää, jos se on mennyt kaikille kansanedustajille, tai jos ei selvästi kerrota, mitä asia koskee.

Kokenut demarikansanedustaja Jouko Skinnari avaa lobbauksen saloja näin.

– Tehokkain tapa lobbaukseen on se, että kansanedustaja tuntee olevansa tärkeä, jopa ratkaiseva päättäjä. "Nimenomaan hän voi omalla toiminnallaan ratkaista asian" -tunteen syntyminen on tärkeää, hän kuvaa.

Vuosien saatossa yksi asia on Skinnarin mukaan selvästi muuttunut: entisaikojen lounaat ja illalliset ovat jääneet lobbauksesta pois.

– Puhumattakaan että koko valiokunta kutsutaan illalliselle tai lounaalle tai seminaarimatkalle laivalla Tukholmaan, hän sanoo.

Lue seuraavaksi