Koe uusi yle.fi

Kahden sekunnin viive saa nuorten kämmenet hikoamaan

Viive ja tiedon hakeminen ahdistavat ihmisiä internetissä. Tuoreessa väitöskirjassa ahdistuksen fyysisiksi oireiksi listataan muun muassa sydämentykytys, huonompi ryhti ja hikoavat kämmenet.

Kotimaa
Nuori mies käyttää tablettitietokonetta.
Mikko Kuusisalo / Yle

Tiedon etsiminen internetistä ahdistaa erityisesti parikymppisiä. Nuoret aikuiset ovat lisäksi erityisen kärsimättömiä. Diplomi-insinööri Santosh Kumar Kalwar Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta on tutkinut sitä, miten internetin käyttö ahdistaa eri-ikäisiä ihmisiä. Muun muassa viive sekä kyvyttömyys löytää haluamaansa tietoa ahdistavat ihmisiä.

– Parikymppiset koehenkilöt ahdistuivat, kun joutuivat odottelemaan jonkin sisällön toimimista yli kaksi sekuntia. Ahdistusta aiheutti myös se, että tietoa löytääkseen täytyi kahlata monen eri sivuston läpi ja avata aina uusia linkkejä, Kalwar toteaa.

Kalwar huomasi, että ahdistus saa aikaan myös fyysisiä oireita:

– Huomasimme koehenkilöiden kämmenten hikoavan ja lisäksi ryhti muuttui huonommaksi. Heidän työskentelyergonomiansa kärsi selvästi.

Yhteensä kahdeksassa tutkimuksessa oli mukana yli 500 koehenkilöä.

Kalwarin väitöskirja tarkastetaan huomenna Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tähtitiede

Aurinkokunnassamme käväisi punertava kummajainen kaukaa tähtien välistä

Lastenlääkärit

Ujo nuorukainen ajautui vahingossa lääkikseen – nyt hän on palkittu lastenlääkäri, jolla on ainutlaatuinen kyky voittaa pienten potilaiden luottamus

NHL

Koditon taiteilija myi teoksiaan kadulla, nyt hän maalaa muotokuvia NHL-seuran kunniagalleriaan – "Inspiraatio mielenterveysongelmien ja köyhyyden kanssa painiville"

Musiikki

Miksi lisäkeikoista ei hiiskuta ennen kuin varsinainen keikka on myyty loppuun? Cheekin keikkamyyjä kertoo, miten päätökset tehdään