1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hiiligrillaus taas suomalaisten suosiossa: Näillä vinkeillä vältät klassikon "Sisältä kohmeessa, ulkoa karrella"

Perinteinen hiilellä grillaaminen tekee paluun tänä kesänä. Suomalaisten grilleissä tirisee myös aiempaa rasvaisempi liha.

Kotimaan uutiset
Mies grillaa.
Yle

Unohtakaa kaasugrillit, tänä suvena suomalaiset haluavat lihaan makua hiilestä.

– Yksi nouseva trendi on hiiligrillauksen suosion kasvu. Siihen liittyy epäsuora grillaus, jossa isompia lihan paloja kypsytellään hitaasti. Toinen trendi on barbeque, joka on yksi Amerikan päägrillaustyylejä eli pikku hiljaa savustamalla kypsennetään tuotteita, kertoo HKScan Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvinen.

Eri tyyppisen savustuksen lisäksi lihojen esivalmistelu keittämällä tai uunissa on muodissa. Loppusilaus lihalle otetaan grillistä. Yksi kesän grillaustrendeistä on perusfilettä rasvaisempien lihojen käyttö.

– Tämmöiset haastavammat palat, eli kylki, ribsit ja sitten kassler, joka on lisännyt suosiotaan. Moni pitkään kypsennystä vaativampi tuote on kasvussa, ja maustamattomat tuotteet ylipäätänsä, sanoo Järvinen.

Myös siipikarjatuotteiden osuus suomalaisten kuluttajien grillissä lisääntyy koko ajan.

Kastikkeen levitystä lihoille.
Teron takuuvarma kassler. Yle

– Siipikarjan määrä on ollut näihin päiviin asti melko alhainen, mutta kasvaa joka vuosi. Jos puhutaan isoista asioista, eikä hetken suosiosta, niin sanoisin sen olevan yksi päätrendi, toteaa Atria Suomen markkinointi- ja tuotekehitysjohtaja Pasi Luostarinen.

Lihateollisuus haistelee ravintolamaailman uutuuksia ja kartoittaa kuluttajien toiveita etukäteen, jotta grillituote saadaan myyntitiskiin ajoissa.

Lisäksi seurataan tarkalla silmällä muissa maissa lanseerattuja uutuustuotteita. Tämän kesän lihatuotteet onkin suunniteltu melkein vuosi sitten.

Ei kiitos valmismarinadeille

Suurista lihataloista kerrotaan, että kotien grillimestarit haluavat nyt maustaa lihansa itse. Saman on huomannut pitkän linjan kauppias Matti Himberg K-citymarket Jumbosta.

– Ihmiset haluavat ostaa tuotteet puolivalmiina tai marinoimattomana, ja itse marinoida ja maustaa. Saada tätä kautta yksilöllisyyttä valmistukseen. Tämmöiset massatuotteet ovat hieman vähenemässä.

Ihmiset etsivät nykyään herkeämättä reseptejä ruokaohjelmista, -blogeista ja -lehdistä. Miten nopeasti tiskiin saadaan erikoisempia ruhon osia, kuten poskea, kuvetta tai potkaa?

Atrialta ja HK:lta vakuutetaan, että he pystyvät vastaamaan kuluttajan kysyntään nopeasti, jos jokin osa nousee hitiksi. Kauppias Himbergin kokemus kertoo toista.

– Isot lihatalot pyrkivät suuriin tuotantomääriin. Ei ne kyllä pieniin kysyntäpiikkeihin vastaa. Isot teurastamot toimittavat nykyään kaikki lihat palana, ei ruhoina, joten tiettyjä osia ei edes tule kauppaan. Me pyritään saamaan näitä pieniltä lihataloilta.

Trendeistä huolimatta perusgrillimakkaroita sekä porsaan-ja broilerinfiletuotteita myydään kesällä määrällisesti eniten ja niistä kertyy suurimmat tulot Atrian ja HK:n kassaan.

Savustusasetta käytetään.
Savustusase on grillauksessa kuumin juttu juuri nyt. Yle

Teron kahden sekunnin sääntö: Grilli sopivan kuuma

Miten kesägrillaaja sitten onnistuu takuuvarmasti? Takavuosien pallogrillauksen Suomen mestari Tero Korhonen listaa grillauksen pahimmat mokat. Vältä näitä ja lopputulos on herkullinen.

– Teet kaupassa sen ensimmäisen virheen, että ostat neonvärisellä marinadilla marinoidun tuotteen. Sen jälkeen grilli kuumenemaan ja laitat tuotteen kylmälle grillille tulemaan. Liha tarttuu kiinni ja sitten paistat sen vielä ihan ylikypsäksi.

Korhonen kutsuu lopputulosta vanhaksi klassikoksi: sisältä vielä kohmeessa ja ulkoa karrella.

– Muistetaan ottaa ne lihat riittävän ajoissa lämpenemään tai esivalmistellaan ne. Grilli kaipaa myös mahdollisimman rasvaista lihaa.

Pääkylmäkkönä ravintola Strindbergissä työskentelevä Korhonen vinkkaa grillin lämpötilan olevan oikea, kun sen päällä pystyy pitämään kättä kaksi sekuntia.

Alku- ja jälkiruokia työkseen väkertävä Korhonen on varsinainen grillaushifistelijä. Miehen keittiöstä löytyy lihan kypsentämistä nopeuttavat sirkulaattori ja vakuumikone. Savustuspyssyllä taas lihaan saadaan erilaisia savuaromeja.

Korhosella on selkeä näkemys, mikä on grillauksen seuraava hittijuttu.

– Grillauksessa keskitytään tarkkuuteen eli otetaan erilaisia laitteita käyttöön ja valmistellaan grillituotteet etukäteen. Ei mennä vain suoraan grillaamaan, vaan ollaan mietitty etukäteen jo siellä kaupassa mitä tehdään.

Lue seuraavaksi