1. yle.fi
  2. Uutiset

Raskas rock soi taas Kauhajoella juhannuksena

Raskaan musiikin festivaali Nummirock järjestetään tänä vuonna 28. kerran. Nummirockista on kehittynyt tässä ajassa monipuolinen ja suosittu juhannusfestivaali. Kylmä ja sateinen kelikään ei menoa haittaa ja väkeä odotetaan runsaasti.

Nummirock
Nummirock, päälava, juhannus 2014
Keskiviikkona vihreä päälava odotti yleisöään.Tiia Koivuaho / Yle

Perinteinen Nummirock on raivannut tiensä yhdeksi suosituimmista juhannusfestivaaleista. Nummijärvellä järjestettävä festivaali on noin 10 vuoden ajan suuntautunut pääosin raskaaseen musiikkiin. Ennen Nummirockia samaisella paikalla järjestettiin juhannustansseja.

Nummijärven Salakariin on noussut jo tutuksi tullut vihreä päälava.

–Järjestelyt näyttävät erittäin hyvältä. Kaikki rupeaa olemaan valmista. Kaljakuormaa tässä vielä odotellaan, että sitten kun se on tontilla, niin bileet voivat alkaa, kertoo promoottori Tero Viertola.

Festivaaleille odotetaan 20 000 kävijää

Nummirockista on pyritty rakentamaan monipuolinen ja mielenkiintoinen tapahtuma. Festivaali on painottunut metalliin ja raskaampaan musiikkiin, mutta mukaan on sekoitettu myös esimerkiksi stand up -esityksiä.

Promoottori Tero Viertola ei osaa sanoa, mikä juhlijoita vetää Nummirockiin.

– Kai täällä on sitten oma tunnelma, mitä ei välttämättä muista tapahtumista löydy tai muilta festareilta. Vaikka eihän se tietenkään helppo homma ole saada tänne keskelle metsää ihmisiä, jossa palvelut on kaukana. Toki itse on järjestetty aika hyvin palveluita juhlakansalle.

Odotukset vierasmääristä ovat korkealla.

– Tavoitehan on se maaginen 20 000 kävijää viikonlopulle. Toivotaan, että päästäisiin edes lähelle sitä, Viertola miettii.

Pilkkihaalarit ylle tai saunaan

Juhannusviikolla sää on vaihtunut aurinkoisesta aina lumisateeseen asti, mutta promoottori Tero Viertolan mukaan juhlakansa osaa varautua kylmäänkin keliin, eikä se vaikuta juhlatunnelmaan.

– Tuossa on kuultu pilkkihaalari-juttuja, mutta kyllä kansa osaa varautua tähän kylmään kesään. Eihäni se mitenkään outo tai tavaton tilanne ole, että juhannuksena lunta sataisi, toteaa Tero Viertola.

Festivaalin yhteydessä sijaitsevat saunat Hanneman ja Dimedag ovat toki kovassa kysynnässä kylmästä kelistä johtuen. Viertolan mukaan aina on hyvä sää saunoa.

– Kyllä sauna on aina kelistä riippumatta.

”Se on elämäntapa”

Promoottori Tero Viertola on ollut mukana festivaalijärjestelyissä jo 90-luvulla, mutta vuodesta 2002 festivaali-ohjelma on ollut kokonaan hänen käsialaansa. Nummirockista on muodostunut hänelle elämäntapa ja ympärivuotinen harrastus.

– Onhan se ympärivuotista pohdiskelua, että kuinka pitää tehdä toisin joku asia, Viertola toteaa.

Palaute tapahtumavierailta on ollut positiivista ja se auttaa jaksamaan.

– Hämmästyttävän paljon tulee positiivista palautetta, että kai tässä on sitten välillä on jotain tehty oikeinkin, kertoo Viertola.

Nummijärvi on ollut jo vuosikymmenet juhannuksen juhlapaikkana. Ja myös Viertolalle itselleen hyvin tuttu.

– Tämä on tällainen perinteinen juhannuksen viettopaikka. Täällä on nyt 30-luvulta lähtien juhlittu juhannusta, välillä ollut vähän rauhallisempaa sotien aikaan ja 50-luvulta lähtien on sama toimija järjestänyt samalla alueella juhlia, kertoo itsekin samalta kylältä kotoisin oleva Viertola.

Kyläläisetkin ovat tottuneet juhannuksena vallitsevaan hälinään ja meteliin.

– Eivät ole ainakaan suurta kansanliikettä tapahtumaa vastaan tehneet, että ilmeisesti ne on sitten tottuneet siihen, että juhannuksena on möykkää ja mölinää, toteaa Viertola.

Lue seuraavaksi