Juuan kivikeskukseen kokoontuvat suomalaisten mestarien helmet

Juuan kivikeskukseen avataan maanantaina "Kultakauden mestareista nykypäivään"- näyttely. Näyttelyssä tulee olemaan esillä noin 200 teosta suomalaisilta huipputaiteilijoilta. Näyttelyn pystytys aloitettiin keskiviikkona 18. päivä aamulla, ja tarkoitus olisi päästää asiakkaat sisälle viimeistään juhannuksen jälkeen maanantaina.

kuvataide
Suomen Kivikeskus Juuan Nunnanlahdessa.
Heikki Haapalainen / Yle

Juuan kivikeskuskukseen saapuu arvokkaita tauluja ja muita taideteoksia esiteltäviksi, sekä ostettaviksi, maanantaina 23.6 avattavaan näyttelyyn. Esillä tulee olemaan muun muassa Akseli Gallen-Kallelan ja Hugo Simbergin töitä.

– Kyllä joka työssä on hintalappu, kertoo Jarmo Haapalainen.

– Teokset ovat hyvin arvokkaita, ja ennennäkemättömiä Pohjois-Karjalassa. Näyttely ei myöskään tällaisenaan ole ollut missään esillä, että kyllä kyse on ainutkertaisesta tapahtumasta, Haapalainen jatkaa.

Näyttely tulee olemaan laaja, ja teokset on jaettu tilassa eri huoneisiin. Huoneissa teema vaihtuu taitelijoiden aikakausien mukaan, aina klassisesta huoneesta naivistiseen huoneeseen asti. Osa taidekappaleista on ennennäkemättömiä pohjoiskarjalaisen yleisön lisäksi muillekin.

– Osa näistä teoksista on ollut yksityisillä keräilijöillä ja vanhoilla taidesuvuilla, joten ne ovat esillä nyt ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin, valottaa Haapalainen.

Osa teoksista tulee yksityisiltä omistajilta näytille ja osa taidegallerioilta. Näyttelyssä on esillä maalausten lisäksi muun muassa myös grafiikkaa ja veistoksia.

Näyttelyn vetonaulaksi Haapalainen mainitsee Venny Soldan-Brofeltin maalauksenMaisema Toskasta (Hanko), Nisse, Antti ja Himmu (siirryt toiseen palveluun).

– Vaikea sanoa, mikä teoksista on kiinnostavin, niitä on niin monta. Ainakin tämä Soldan-Brofeltin teos on yksi mielenkiintoisimmista, kommentoi Haapalainen.

Taidenäyttely on avoinna kesäkuun 23. päivästä syyskuun loppuun asti, ja sinne on maksuton sisäänpääsy.