Lapin ja Norrbottenin poliisit opetetaan toistensa tavoille

Suomen ja Ruotsin rajalla valmistaudutaan poliisien yhteispartiointiin. Kaksivuotisen koulutushankkeen tarkoituksena on sovittaa yhteen Suomen ja Ruotsin viranomaisten toimintatapoja jotta yhteispartiointi voitaisiin aloittaa – kunhan tarvittavat lakimuutokset ensin saadaan voimaan.

Kotimaa
poliisi mustamaija poliisiauto Lapin poliisilaitos
YLE/ Marjukka Talvitie

Lapin ja Norrbottenin poliiseja aletaan kouluttaa tulevaa yhteispartiointia varten. Kaksivuotiseen koulutukseen tulee Suomessa ja Ruotsissa yhteensä 150 poliisia.

Koulutuksen aikana poliisit saavat oppia molempien maiden toimintatavoissa ja oikeusjärjestelmässä olevista eroista, jotta länsirajalla pitkään suunniteltu yhteispartiointi rajan molemmin puolin voidaan aloittaa.

– Koulutushanke on tarkoitus virallistaa vielä tämän kuun aikana, mutta lopullinen allekirjoittamisen ajankohta riippuu EU:sta. Jos kaikki etenee suunnitellusti, koulutus alkaa elokuussa, kertoo poliisiylitarkastaja Kalle Puhalainen Poliisihallituksesta.

Projektin vetäjäksi on tulossa komisario Veijo Anunti Lapin poliisista.

– Koulutushankkeen myötä yhteispartiointi on askeleen lähempänä. Euroopan unionissa nähdään, että Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä voitaisiin hyödyntää myös muualla unionin alueella, joten asiaan on suhtauduttu myönteisesti, Anunti sanoo.

Unionin myötämielisyydestä kertonee sekin, että reilun puolen miljoonan euron koulutuksesta 90 prosenttia menee unionin piikkiin.

Partioissa poliisit molemmista maista

Käytännössä yhteispartiointi tarkoittaisi alkuvaiheessa sitä, että samassa poliisipartiossa olisi yksi poliisi Suomesta ja yksi Ruotsista. Myöhemmin tarkoituksena on, että täysin suomalainen partio voisi tarvittaessa toimia kutsusta Ruotsin puolella.

– Jos esimerkiksi Pajalassa on käynnissä puukotus, voitaisiin tapahtumapaikalle ohjata partio vaikkapa Muoniosta, sen sijaan että sinne lähtisi Ruotsin puolen lähin partio kahden tunnin matkan päästä Kalixista, Puhalainen kuvailee.

– Yhteispartiointi tehostaa vähien resurssien käyttöä, säestää Anunti.

Ruotsi on keventänyt poliisimiehitystä Suomen rajan tuntumassa. Esimerkiksi Haaparantaa lähin poliisipartio on useimmiten Kalixissa.

Lakimuutokset valmiiksi kahden vuoden aikana?

Ennen yhteispartioinnin aloittamista käytännössä Suomen ja Ruotsin on vielä hyväksyttävä sen vaatimat lakimuutokset. Ruotsissa tarvittavista viilauksista on jo luonnokset valmiina, mutta niitä ei hyväksytä ennen syksyn vaaleja.

Suomessakin sisäministeri Päivi Räsänen on korostanut hankkeen tärkeyttä ja Suomen myönteistä suhtautumista.

– Toivomme, että tarvittavat lakimuutokset ehtisivät valmistua tämän kaksivuotisen koulutushankkeen aikana, Puhalainen sanoo.

Puhalaisen mukaan asiasta neuvoteltiin viimeksi kevättalvella ja seuraava tapaaminen on sovittu alkusyksyksi.