1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Huoltovarmuusneuvosto: Jäämerelle tarvitaan rautatie

Huoltovarmuusneuvosto pitää Jäämeren rautatien rakentamista tarpeellisena. Ratayhteys liittäisi Suomen ja koko Itämeren itäpuolen rataverkon Jäämeren liikenteeseen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Toimiva yhteys Jäämerelle olisi merkittävä parannus Suomen huoltovarmuudelle. Se olisi vaihtoehtoinen kuljetusreitti Itämerelle ja mahdollisessa vakavassa kriisitilanteessa tarvittaessa jopa Itämeren korvaava reitti, Huoltovarmuusneuvosto (siirryt toiseen palveluun) lausuu.

Arktiselta alueelta etsitään yhtä enemmän öljyä ja kaasua. Lisäksi kaivostoiminta on vilkastunut pohjoisilla alueilla. Kehitys on samankaltaista Venäjällä, Norjassa, Kanadassa, Alaskassa ja Grönlannissa.

Neuvosto muistuttaa, että rautatien rakentaminen vaatii suuria rahasummia ja sen tulevaisuuteen liittyy epävarmuutta. Huoltovarmuusneuvosto ehdottaakin, että arktisten liikenneyhteyksien parantamista suunniteltaisiin vaiheittain, jolloin jatkotoimia voi muuttaa tai tarkentaa sitä mukaa, miten toiminta arktisella alueella kehittyy.

Aluksi Rovaniemeltä Sodankylään

Neuvosto haluaa aloittaa Rovaniemeltä Sodankylään, Keski-Lapin rikkaille kaivosalueille ulottuvan rautatien suunnittelun selvittämällä radan kuljetustarpeet. Samalla olisi harkittava Savukosken Soklin kaivosradan vetämistä Sodankylän radalle, jotta reitin taloudellinen kannattavuus paranisi.

Neuvosto ehdottaa myös Kirkkoniemeen ja Hammerfestiin johtavien maanteiden kunnostamista sekä Lapin ja Norjan Finnmarkin läänien valokaapelien yhdistämistä, jotta Suomi voitaisiin yhdistää suunnitteilla olevaan Jäämeren kaapeliyhteyteen.

Neuvosto haluaa, että Euroopan unioni pitää saada vakuuttuneeksi arktisen kuljetusreitin merkittävyydestä.

Huoltovarmuusneuvoston tehtävä on muun muassa tehdä aloitteita ja edistää mielipiteenvaihtoa kriisiajan huoltovarmuudesta. Neuvoston nimittää valtioneuvosto. Sen puheenjohtajana on vuorineuvos Ole Johansson.