1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliiseja ja pelastajia pyritään suojaamaan kostolta

Poliisi ja palomies joutuvat yhä useammin todistamaan oikeudessa työhönsä liittyvissä asioissa. Tästä voi aiheutua vaaraa, varsinkin jos tapauksiin liittyy väkivaltaa.

Kuva: Matti Vikman / Yle

Tamperelaisen syyttäjän mukaan poliisi todistaa päivittäin oikeudessa. Tapaukset liittyvät tehtäviin, joita poliisi, pelastajat ja hoitajat työssään kohtaavat. Tilanteissa voi olla mukana väkivaltaa, joka voi heijastua pelastajan elämään.

– Kohtaamme työssämme monenlaisia tilanteita ja ihmisiä. Joissain tapauksissa joudumme todistamaan ihmisiä vastaan. Tämä on herättänyt pelon, että mitä jos nämä ihmiset tai heidän lähipiirinsä lähtevät kostamaan, kysyy tamperelainen ensihoitaja Sanna Kauppinen.

Kauppinen on mukana ambulanssien hälytystehtävissä Pirkanmaalla. Hän on herätellyt yhdessä kollegansa Henri Backmanin kanssa keskustelua nimettömyyden myöntämisestä todistajille. He tavoittelevat anonymiteettiä tapauksiin, joissa poliisit, pelastajat tai hoitajat joutuvat oikeuteen todistamaan virkansa puolesta.

– Jokaisesta hälytystehtävästä laaditaan raportit, joissa mainitaan tapaukseen osallistuneet työntekijät. Näillä henkilöillä on velvollisuus osallistua todistajana oikeudenkäyntiin, jos tapaus sinne etenee, Kauppinen kertoo.

"Ensihoitaja Liisa"

Sanna Kauppinen on joutunut todistamaan oikeudessa kolme kertaa. Tapaukset ovat herättäneet hämmennystä, koska virkatehtävissä ollutta työntekijää on kohdeltu yksityishenkilönä.

– Oikeudessa kaikki todistajaan liittyvät tiedot nimineen ja osoitteineen ovat kaikkien nähtävillä. Niiden perusteella on helppo selvittää, kuka todistaja on ja missä hän asuu. Jos oikeudessa voisi esiintyä vaikka nimettömänä ensihoitajana, tilanne olisi toinen, Sanna Kauppinen toteaa.

Kauppinen ja Backman on laatineet nettiadressin (siirryt toiseen palveluun), jolla kerätään nimiä käytännön muuttamiseksi. Allekirjoituksia on kertynyt jo 1 700. Adressi luovutetaan syksyllä eduskunnan lakivaliokunnalle.

Jo tällä hetkellä hallitus kaavailee esitystä, jonka mukaan anonymiteetti voitaisiin myöntää, jos rikoksesta säädetty enimmäisrangaistus on vähintään kahdeksan vuotta.

– Lakiesitys on oikeasuuntainen, mutta koskee lähinnä vain erittäin vakavia rikoksia. Todistajien nimien julkistamisella pyritään turvaamaan oikeudenkäynnin läpinäkyvyys, mutta myös poliisin ja pelastutyötä tekevien turvallisuus pitäisi mielestämme ottaa huomioon, Kauppinen sanoo.