Biologi etsii sinisimpukan pohjoisrajaa Kokkolan seudulta

Kokkolan vedenalaiset alueet ovat ainoa jäljellä oleva tuntematon vesialue Suomessa. Niitä tutkitaan parhaillaan perin pohjin. Toiveissa on muun muassa löytää pohjoiset rajat sinisimpukalle ja rakkolevälle.

luonto
Kuvassa meribiologeja.
Kia-Frega Tyynismaa / Yle

18 meribiologia käy parhaillaan läpi 50 merialueen 50 kilometrin säteellä Kokkolasta etelään ja pohjoiseen eli Lohtajan pohjoispuolelta Pietarsaaren eteläpuolelle. Kyseessä on Velmu-hankkeen viimeinen tutkimaton vesialue.

Alueen lajit ja luontotyypit kartoitetaan kuvaten ja sukeltaen. Lisäksi otetaan näytteitä pohjaeläimistä. Syksyllä saadaan lopulliset tulokset löydöistä. Rannikkovedet Merenkurkun ja Hailuodon välillä ovat erikoista vyöhykettä, sillä merilajit hiipuvat pois samalla kun makean veden lajit valtaavat alaa.

Aluebiologi Essi Keskinen toivookin, että kartoituksessa löytyisi pohjoisraja esimerkiksi sinisimpukalle tai rakkolevälle.

– Pääosin ne loppuvat Merenkurkkuun, mutta raja on jossain ja se voi olla jossain tässä, pohtii Keskinen.

Näkinpartaisniityistä ollaan mielissään

Kokkolan edustan pohjoiselta alueelta on odotetusti löytynyt paljon hiekkaa. Alueella on myös paljon kallioluotoja ja saaria.

Merenpohjassa on havaittu myös näkinpartaisniittyjä, mistä Perämeren aluebiologi Essi Keskinen on tyytyväinen. Kyseessä on tärkeä elinympäristö ja vastuuluontotyyppi, josta tilasta ministeriökin on huolissaan.

– Aika harva laji tekee puhtaalla hiekalla niittyjä. Ne sitovat hiekkaa ja tekevät kutupaikkoja ja siihen pystyvät pohjaeläimet kiinnittymään. Se tekee liikkuvasta hiekasta monelle eliölle elinkelpoisen alueen, kuvaa Keskinen.