1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkin 97-vuotias entinen presidentti sai elinkautisen vankeustuomion

Tuomiot tulivat sotilasvallankaappauksen johtamisesta. Vallankaappaus lopetti poliittiset yhteenotot, mutta toi tilalle armeijan diktatuurin ja ihmisoikeusrikokset.

Ulkomaat

Turkkilainen tuomioistuin on antanut elinkautiset vankeustuomiot kahdelle viimeiselle elossa olevalle miehelle, jotka johtivat Turkissa vuonna 1980 tehtyä sotilasvallankaappausta.

Tuomion saivat tuolloin armeijan esikuntapäällikkönä toiminut Kenan Evren (97) sekä ilmavoimien komentaja Tahsin Sahinkaya (89). Kumpikaan ei osallistunut oikeuden istuntoon huonon terveyden takia, vaan heitä kuultiin videoyhteyden välityksellä sairaalasta.

Tuomiot annettiin valtion vastaisesta toiminnasta.

Armeija kaappasi vallan, kun Turkissa oli vakava yhteiskunnallinen kriisi. Aseellisia yhteenottoja oli vallankumousta vaativan äärivasemmiston sekä uskonnollisten piirien tukeman oikeiston välillä.

Vallankumous lopetti nämä yhteenotot, mutta samalla Turkin ihmisoikeustilanne heikkeni. Ihmisiä pidätettiin, kidutettiin ja myös teloitettiin poliittisin perustein.

Sotilasvallankaappauksen jälkeen Kenan Evren nostettiin maan presidentiksi, missä virassa hän toimi vuoteen 1989 saakka.

Oikeudenkäynti vallankaappauksen johtajia vastaan alkoi vuonna 2012, kun hallitus poisti syytettyjen syytesuojan. Pääministeri Recep Tayyip Erdoganin hallitus haluaa vähentää armeijan valtaa Turkissa.

Tuomitut todennäköisesti valittavat tuomiosta.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi