Kuningas Juan Carlosin 39 vuotta kestänyt hallitsijantaival päättyi yhdellä allekirjoituksella

Espanjan uusi kuningas Felipe VI antaa hallitsijanvakuutuksensa huomenna torstaina. Skandaalien painama Juan Carlos ilmoitti kruunusta luopumisesta kesäkuun alussa.

Allekirjoitus tapahtui kuninkaallisessa palatsissa Madridissa. Kuva: Alberto Martin / EPA

Yksi aikakausi on päättynyt Espanjassa, kun maata 39 vuotta hallinnut kuningas Juan Carlos allekirjoitti lain kruunusta luopumisesta. Allekirjoitus tapahtui kuninkaallisessa palatsissa Madridissa ja sitä todistamaan oli kutsuttu noin 160 vierasta.

Kävelykepin tukeman Juan Carlosin rinnalla tilaisuudessa olivat kuningatar Sofía, tuleva kuningas Felipe ja tämän puoliso Letizia. Myös Juan Carlosin tytär Elena ja sisaret Pilar ja Margarita sekä Felipen ja Letizian tyttäret Leonor ja Sofía olivat paikalla. Asturian ruhtinattaren arvonimen saava Leonor on seuraava kruununperijä.

Lain allekirjoitettuaan Juan Carlos halasi poikaansa ja sai tilaisuuden yleisöltä pitkät suosionosoitukset.

Kruunusta luopuminen tulee voimaan puoliltaöin, ja vuorokauden vaihduttua valtaan astuu kuningas Felipe VI. Felipe antaa hallitsijanvakuutuksensa Espanjan parlamentissa huomenna torstaina klo 11.30. Huomisia juhlallisuuksia voi seurata suorana lähetyksenä Yle Areenassa.

Kuningas Juan Carlos ilmoitti kesäkuun alussa luopuvansa kruunustaan. Hän perusteli päätöstään televisiopuheessa sillä, että nyt on aika tehdä tilaa uudelle sukupolvelle. Juan Carlos kertoi ryhtyneensä pohtimaan kruunusta luopumista täytettyään tammikuussa 76.

Suurempi syy lienee kuitenkin se, että hallitsijan suosio on romahtanut viime vuosien skandaalien vuoksi. Kuningas herätti säästöjen kanssa painivan kansan raivon ylellisillä matkoillaan ja kuninkaan tytär Cristina ja tämän puoliso Iñaki Urdangarin ovat epäiltyinä talousrikoksista.