Espanja juhlii uutta kuningasta – Madridin kaduilla 16 000 kukkaa ja yli 100 000 Espanjan lippua

Juhlallisuuksia voi seurata Yle Areenassa suorana lähetyksenä klo 10.30 alkaen.

Madridin kaupungintalon julkisivua koristeltiin 17. kesäkuuta. Kuva: Hugo Ortuno / EPA

Espanjassa juhlitaan tänään uutta kuningasta ja kuningatarta. Espanjan liput liehuvat vallanvaihdoksen kunniaksi, sillä Madridin kaupunki on jakanut asukkaille 100 000 lippua ja taksinkuljettajille 10 000 lippua. Lisäksi lippuja on ripustettu yli 700 bussiin ja lähes 500 katulamppuun. Myös Madridin kaupungintalon julkisivua peittää kaksi suurikokoista Espanjan lippua.

Lisäväriä katukuvaan tuovat katujen varsille asetellut 16 000 kukkaa. Seremonioita turvaamaan on komennettu noin 7 000 poliisia.

Juhlallisuudet, joita voi seurata suorana lähetyksenä Yle Areenassa, alkavat klo 10.30 Suomen aikaa Madridin ulkopuolella sijaitsevassa kuningasperheen kodissa Zarzuelan palatsissa, jossa Juan Carlos luovuttaa pojalleen puolustusvoimien ylipäällikkyyden. Tämän jälkeen kuninkaalliset matkaavat Madridiin, jossa Felipe VI antaa hallitsijanvakuutuksensa klo 11.30 Espanjan parlamentissa.

Vallasta luopunut kuningas Juan Carlos ei ole läsnä, mutta uuden kuninkaan äiti kuningatar Sofía, puoliso kuningatar Letizia, tyttäret Leonor ja Sofía, sisar Elena ja tädit Pilar ja Margarita osallistuvat tilaisuuteen.

Hovi perustelee Juan Carlosin poissaoloa sillä, ettei tämä halua viedä huomiota uudelta kuninkaalta. Toisaalta juhlallisuuksista on Juan Carlosin lisäksi siivottu pois muutkin skandaaleihin sekaantuneet perheenjäsenet, eli Felipen sisar Cristina ja tämän puoliso Iñaki Urdangarin. Cristinaa ja tämän puolisoa syytetään korruptiosta. Juan Carlos puolestaan on raivostuttanut kansaa muun muassa norsunmetsästysmatkallaan.

Klo 12.30 Suomen aikaa kuninkaalliset matkaavat Madridin katuja pitkin autoilla kuninkaalliseen palatsiin, jonka parvekkeelta tuore hallitsijapari lapsineen tervehtii kansaa. Myös kansaa 39 vuotta palvelleet kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofía tervehtivät kansaa palatsin parvekkeelta.

Tämän jälkeen palatsissa alkaa juhlavastaanotto, jolle ei ole kutsuttu ulkomaiden kuninkaallisia.

Myymälöissä pitkin Madridia kaupataan jo kuningas Felipe VI:n ja kuningatar Letizian kuvilla varustettuja mukeja, lautasia, magneetteja ja avaimenperiä.

Kuningas Felipe VI:n ja kuningatar Letizian kuvilla varustettuja lautasia myynnissä Madridissa 18. kesäkuuta. Kuva: Hugo Ortuno / EPA