Tällainen on Espanjan uusi kuningas Felipe VI

Espanjan tuoreen hallitsijan urakkana on kuningasperheen naarmuuntuneen julkisivun kiillottaminen. Urakkaa helpottaa se, että tuoreen mielipidetiedustelun mukaan peräti 77 prosenttia espanjalaisista pitää uudesta kuninkaastaan.

Kuningatar Letizia ja kuningas Felipe VI. Kuva: Christophe Karaba / EPA

Tästä päivästä, torstaista kesäkuun 19. päivästä alkaen Espanjaa johtaa uusi kuningas Felipe VI. Edellinen Felipe Espanjan valtaistuimella oli vuosina 1700–1746 hallinnut Filip V. Nykyisen nimikäytännön mukaan hallitsijanimiä ei enää "suomenneta", joten uusi hallitsija on Felipe VI, eikä Filip VI.

46-vuotias Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia on naimisissa entisen tv-toimittajan Letizia Ortiz Rocasolanon kanssa. Vuonna 2004 avioituneella pariskunnalla on kaksi tytärtä, kahdeksanvuotias Leonor ja seitsemänvuotias Sofía. Leonor seuraa aikanaan isäänsä Espanjan hallitsijana.

Kun Felipe syntyi tammikuussa 1968 Madridissa, oli Espanja vielä tiukasti diktaattori Francisco Francon hallussa. Marraskuussa 1975 Felipen isä Juan Carlos nousi Espanjan kuninkaaksi. Felipe sai Espanjan kruununperilliselle kuuluvan Asturian ruhtinaan arvon vuonna 1977 vain hieman ennen yhdeksänvuotissyntymäpäiväänsä.

Koulunsa Felipe kävi Madridin Santa María de los Rosalesissa, mutta viimeisen kouluvuotensa hän opiskeli Kanadan Lakefield Collegessa. 17-vuotiaana Felipe aloitti opinnot Zaragozan sotilasakatemiassa. Myöhemmin hän opiskeli vielä merisotakoulussa ja lentosotakoulussa. Sotilasarvoltaan Felipe on maa- ja ilmavoimien everstiluutnantti sekä laivaston komentajakapteeni.

Sotilaskoulutuksen jälkeen Felipe opiskeli vielä oikeustiedettä ja taloustiedettä Madridin yliopistossa sekä kansainvälistä politiikkaa Georgetownin yliopistossa Washingtonissa.

Vuoden 1992 Barcelonan olympialaisissa Felipe kantoi Espanjan lippua avajaisseremoniassa ja edusti maataan purjehduksessa. Hän sijoittui soling-luokan kilpailussa kuudenneksi. Prinssi seurasi vanhempiensa esimerkkiä, sillä myös kuningatar Sofía ja kuningas Juan Carlos ovat edustaneet kotimaitaan olympiapurjehduksessa. Sofía osallistui Kreikan edustajana Rooman olympialaisiin vuonna 1960 ja Juan Carlos edusti Espanjaa vuoden 1972 Münchenin olympialaisissa.

Kuningas Felipe voi katsoa suurinta osaa alamaisistaan alaspäin, sillä hän on lähes kaksi metriä pitkä.

Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan peräti 77 prosenttia espanjalaisista pitää Felipestä. Kansan tukea Felipe tarvitseekin, sillä hänen on pelastettava useisiin skandaaleihin viime vuosina sotkeutuneen kuningasperheen maine. Kuningas Juan Carlosin suosio romahti useiden skandaalien ja jatkuvien terveysongelmien vuoksi. Juan Carlosin vävy ja tytär yhdistettiin korruptioskandaaliin ja Juan Carlos itse herätti pahennusta muun muassa ylellisellä norsunmetsästysmatkallaan.