CTV News: "Kannabismetri" havaitsee pilvessä ajavat

Puhallustesti paljastaa, jos testattava on käyttänyt kannabista kahden tunnin sisällä mittauksesta.

liikenne

Kanadassa entinen huumepoliisi ja radiologi ovat yhdessä kehittäneet laitteen, joka paljastaa kannabiksen käytön ihmisen uloshengityksestä, kertoo uutiskanava CTV News.

Toinen laitteen kehittäjistä, Kanadan kuninkaallisen ratsupoliisin huumeyksikössä työskennellyt Kal Malhi toivoo, että poliisi voisi tulevaisuudessa käyttää Cannabix Breathalyzer -nimistä laitetta kannabiksen vaikutuksen alaisena ajavien paljastamiseen.

Cannabix Breathalyzer toimii samaan tapaan kuin poliisin perinteinen alkometri. Laite havaitsee, jos puhaltaja on käyttänyt kannabista kahden tunnin sisällä mittauksesta.

Nykyiset testit epäluotettavia

CTV Newsin mukaan Kanadan poliisi on toistaiseksi luottanut sylki- ja verikokeisiin sekä erilaisiin tien varressa tehtäviin "selvyystesteihin" arvioidessaan kuskin mahdollista kannabispäihtymystä. Tällaisten kokeiden ja testien ongelma on, että ne eivät mittaa luotettavasti henkilön akuuttia päihtymystä.

Pilvessä ajamisesta voi Kanadassa saada rattijuoppoutta vastaavan rangaistuksen. Käytännössä rangaistus voi olla yli 1000 dollarin sakko, ajo-oikeuden menettäminen vuodeksi sekä rikosrekisterimerkintä.

Malhi toivoo pääsevänsä esittelemään puhalluslaitteensa Kanadan sisäministerille ja tieturvallisuudesta vastaavalle virastolle seuraavan 18 kuukauden aikana. Hän visioi, että laitetta voitaisiin käyttää myös työpaikoilla, joissa on käytössä pakolliset huumetestit.