EU-komissio tyrmää kahden LNG-terminaalin mallin – neuvottelut esityksestä jatkuvat

Suomen ja Viron kaasuyhtiöiden esittämä kahden nesteytetyn maakaasun terminaalin malli ei ole tukikelpoinen nykyisessä muodossaan, komissio katsoo.

talous
Havainnekuva LNG-terminaalista.
Havainnekuva nesteytetyn maakaasun LNG-terminaalista Porvoon Tolkkisissa. Gasum

Euroopan komissio ei pidä kahden nesteytetyn maakaasun (LNG) terminaalin mallia tukikelpoisena EU:n energiahankkeiden tukihaussa. Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti asiasta keskiviikkona iltapäivällä.

Kahden terminaalin mallia oli esittänyt kaksi kaasuyhtiötä, suomalainen Gasum ja virolainen Alexela.

Komission mielestä mallissa on löydettävä lisää synergioita eli yhteisvaikutuksia, sanoo teollisuusneuvos Herkko Plit työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Komissio hylkäsi sen esityksen, mikä tänä päivänä tehtiin. Terminaalihankkeesta jatketaan neuvotteluja ottaen huomioon ne kommentit, mitä tänään on saatu.

– Sellaisenaan hankkeet eivät täyttäneet yhteisen terminaalin kriteerejä, Plit toteaa.

Hän kertoo, että Gasum ja Alexela jatkavat neuvotteluja ja tuovat myöhemmin pöydälle uuden esityksen.

Kaasuputkelle voidaan harkita täyttä tukea

Sen sijaan komissio näyttää vihreää valoa Suomen ja Viron välille suunnitellulle kaasuputkelle. Suomen ja Baltian kaasuverkostot yhdistävälle putkelle voidaan komission mukaan harkita täyttä EU-tukea. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan tavoitteena on, että kaasuputken rakennustyöt voitaisiin aloittaa vuonna 2019.

Suomen ja Viron hallitukset ja maiden kaasuyhtiöt neuvottelivat keskiviikkona Tallinnassa nesteytetyn maakaasun tuontiterminaaleista, mutta asiassa ei päästy vielä ratkaisuun.

Ministeriön mukaan neuvottelut jatkuvat kesällä.