Isolahdessa leikitään kauppaa oikeasti

Muuramen Isolahden kyläkauppa on ollut tyhjillään noin viisi vuotta, vaan eipä ole enää. Isolahden koulun 5. ja 6. luokkalaiset pohtivat tammikuussa järjestetyssä työpajassa, mitä he voisivat tehdä oman kylän hyväksi. Siitä lähti rohkea ajatus avata kauppa kesän ajaksi.

Muurame
Nuoret kauppiaat hinnoittelevat tuotteita yhdessä.
Tuotteiden hinnoittelu on tarkkaa työtä.

Nuoret ovat saaneet apua kaupan perustamiseen Muuramen nuorten yrittäjyystalo Innolasta. Maaseudun kehittämishankkeelle rahoituksen järjesti Jyväsriihi ry.

Kesäkauppa pyörii kahdeksan koululaisen voimin. Innolan valmentaja tulee hätiin, jos tarvitaan aikuisten apua. Nuorten yritysvalmentaja Niina Koivuniemi huolehti kuntoon muun muassa tarvittavat luvat. Isolahden koulua vastapäätä olevan kauppakiinteistön reippaat yrittäjät saivat käyttöönsä ilmaiseksi.

Myös Innolan valmentajalle kauppaprojekti on ollut mieluinen.

– Jokaisen tytön unelmahan on kauppaleikki, joka tulee toteen, kertoo valmentaja Niina Koivuniemi.

Tuliaisiksi paikallinen vihta

Jäätelö kuuluu tietenkin kesäkaupan valikoimiin, mutta hyllyistä löytyy myös muuta tarpeellista tavaraa. Jos maito pääsee mökiltä loppumaan, sitä ei enää tarvitse lähteä kaupungista asti hakemaan.

Nuoret ovat päättäneet myymälänsä valikoiman itse. Myytävänä on muun muassa shampoota, mäntysuopaa, kahvia, muroja, leipää ja jauhoja.

- Tuossa on saunavihtoja mökille viemisiksi. Ne ovat nyt tarjouksessa, kertoo ensi syksynä kuudennelle luokalle siirtyvä Emmi Saukonoja.

Kilpailu ei huoleta

Vaikka Isolahdesta on matkaa Jyväskylän ja Muuramen marketeille vain kymmenisen kilometriä, kilpailu ei nuoria yrittäjiä huoleta.

- Ei varmaan tule kovaa kilpailua ollenkaan, naurahtaa Emmi Saukonoja.

Ainakin yksi iso kilpailuvaltti Isolahden kesäkaupalla on marketteihin verrattuna: kaupassa asioidessaan voi haastaa paikallisia nuoria biljardipeliin tai istahtaa ulkoterassille juomaan kupin kahvia.

Isolahden kesäkauppa on avoinna heinäkuun loppuun saakka keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 11-15.