Aiot hävittää ampiaispesän? Älä leiki sankaria!

Ampiaisten kesän pesänrakennuspuuhat ovat käynnistyneet. Jos pesä alkaa rakentua ihmisen kannalta väärään paikkaan, niin touhuun on syytä puuttua ajoissa: muutaman viikon päästä pesässä voi olla jo tuhansia pisteliäitä häädettäviä.

Kuva: YLE / Markku Karvonen

Useita vuosia ampiaispesiäkin työkseen hävittänyt Rentokilin tuholaistorjuja Esa Peltola ei kuvittele itsestään liikoja. Vaikka miten hyvin olisi varautunut, niin ampiaista ja sen pistovoimaa ei pidä hänen mukaansa vähätellä. Ikävästi päättyneitä ampiaispesien hävitysyrityksiä hänkin on kuullut ihan liikaa.

– Eräskin henkilö lähti hävittämään pesää risupesästä metsänlaidasta. Molemmissa käsissä oli sellaiset hyönteismyrkkyä sisältäneet aerosolipullot, joilla meinasi sitten homman hoitaa. Vähän ennen näkyvää pesää jalka upposikin maahan ja suoraan maanalaiseen ampiaispesään. Satakunta pistoa vei sen uhkarohkean pesänpoistajan viikoiksi sairaalaan, kertoo Peltola vakavana.

Olen kuullut, että pistoja on saatu, vaikka yllä olisi mimmoinen talvivaatevarustus ja päässä moottoripyöräkypärä.

Esa Peltola

Ammattilainenkaan ei voi olla täysin varma, että riittävätkö varusteet estämään pistoja. Lisäapuna on vuosien aikana kerrytetty tieto ampiaisten käyttäytymisestä ja terve järki.

– Olen nähnyt, että pistoja on saatu, vaikka yllä olisi talvivaatevarustus ja päässä moottoripyöräkypärä. Meillä on mehiläispuku ja ymmärrystä, että mitä tehdään ja milloin. Niillä mennään, tuholaistorjuja ja huoltoteknikko toteaa.

Peltolan mukaan ampiainen on Suomen vaarallisin eläin, joka aiheuttaa jopa kuolemantapauksia vuosittain.

– Ammattilaisena sitä kuitenkin pystyy siihen tilanteeseen reagoimaan ja toimimaan niin, ettei sellaiseen hyökkäystilanteeseen joudu.

Ajoissa poistopuuhaan ja joskus pitää antaa olla

Monin paikoin kuningattaret ovat vielä yksin pesissään. Tuleva työläisjoukko kasvaa kuitenkin yllättävän nopeasti, joten mikäli pesänrakennuspuuhia tuntuu olevan tekeillä esimerkiksi usein käytetyillä kulkuväylillä tai oviaukoissa, olisi torjuntatoimiin ryhdyttävä heti. Muutamassa viikossa ampiaisia voi olla pesässä jo tuhansia ja lämpiminä kesinä pesät voivat kasvaa halkaisijaltaan jopa metrin kokoisiksi.

– Heti keväällä kannattaisi asiaan puuttua. Esimerkiksi hyttysverkko voi kokonaan estää pesänrakentumisen alkamisen. Valmista pesää ja siellä olevaa elämää ei sitten enää saa ainakaan tukkimalla tuhottua, sillä ampiainen kaivaa kyllä tiensä vaikka betonin läpi.

Oikeanlaisen vaatetuksen lisäksi hävityshommissa tulee miettiä ympäristön turvallisuus.

Sivulliset pitää viedä paikalta hyvän matkan päähän, kymmenien metrien päähän vähintään.

Esa Peltola

– Sivulliset pitää viedä paikalta hyvän matkan päähän, kymmenien metrien päähän vähintään, muistuttaa Esa Peltola.

Hänkin on saanut juosta kymmeniä metrejä päälle hyökkäävien ampiaisten jahtaamana. Huitomista hän ei ole juoksemiseen lisännyt.

– Ampiainen kyllä lopettaa jossain vaiheessa. Ikinä ei saisi huitoa tai läpsäistä. Se ei pistä kuin suojellessaan pesäänsä eli ei esimerkiksi kosta kokemaansa vääryyttä, Peltola kuvailee.

Ammatikseen ampiaispesiä hävittävä Esa Peltola painottaa, ettei pesänhävityksessä aina ole järkeä.

– Jos se kasvaa vaikkapa tuolla jossain korkeuksissa, niin ei siitä haittaa ole. Sekin kannattaa pitää mielessä, että pesässä olevat tuhannet ampiaiset hoitelevat aika paljon päiviltä erilaisia tuhohyönteisiä puutarhassa. Pitää miettiä ne haitat ja hyödyt, Peltola muistuttaa.