1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lilliputit suurten jaloissa – pienet jäätelöntekijät panostavat makuun ja käsityöhön

Jäätelö maistuu suomalaisille, vaikka sen kulutus onkin ollut viime vuosina laskusuunnassa. Heikentyneessä jäätelönkulutuksesta huolimatta ala kiinnostaa uusia tekijöitä. Pienet jäätelöntekijät erottautuvat valtavirrasta aidoilla raaka-aineilla ja erikoisilla makuyhdistelmillä.

Kuva: Saija Nironen / Yle

Suomalaiset ovat jäätelökansaa, satoi tai paistoi. Vaikka herkkua nautitaan Tilastokeskuksen mukaan enää keskimäärin henkilöä kohden 12 litraa vuodessa, niin alalle tulee silti koko ajan uusia yrittäjiä. Suurten tekijöiden, Nestlen ja Unileverin rinnalle on noussut kotimaisia, pieniä jäätelötehtaita, jotka panostavat raaka-aineisiin ja aitoon makuun.

Kyllä siitä huomaa miten se tuote on tehty, ja mistä se on tehty.

Heikki Huotari

Helsingin Kontulassa  jäätelökoneet ovat pyörineet parin vuoden ajan.

– Haimme oppia Italiasta. Tulimme oppien kanssa kotiin, ja sitten mietittiin miten jäätelöä voisi tehdä suomalaisella tavalla. Sitä harjoiteltiin sitten puoli vuotta, kertoo yrittäjä Heikki Huotari 3 Kaverin Jäätelöstä.

Pienten pelurien täytyy erottautua joukosta. Siksi raaka-aineisiin panostetaan, makuyhdistelmät poikkeavat valtavirrasta ja kotimaisuutta suositaan. Käsityön ja aitojen makujen luvataan maistuvan lopputuotteessa.

Lempimakuni riippuu siitä millä tuulella herään aamulla.

Valerio Benti

– Kyllä väitän, että maistuu. Kyllä siitä huomaa miten se tuote on tehty, ja mistä se on tehty, Huotari jatkaa.

Jäätelönteko ei ole salatiedettä

Jäätelönteko ei ole helppoa hommaa, vaikka siltä näyttää. Ainesosat pitää mitata tarkkaan, eivätkä kaikki maut toimi jäätelönä. Parhaaseen lopputulokseen päästään yrityksen ja erehdyksen kautta. Kone italialaistyyppisen jäätelöbaarin takahuoneessa Helsingin Teurastamolla pyörittää päivittäin tusinan makuja fiilispohjalta. Jäätelömestarin lempimaku vaihtuu päivittäin.

– Haen työssäni koko ajan uusia ja erilaisia makuja. Muutan mieltäni päivittäin. Lempimakuni riippuu siitä millä tuulella herään aamulla. Ehkä viimeisin kokeiluni on suosikkini, mutta seuraava kokeilu voi olla uusi suosikkini, tuumaa yrittäjä Valerio Benti Jädelino Cafesta.

Valerio on kertonut, että italialaiset eivät ole ollenkaan niin rohkeita, mutta suomalaiset aina kokeilevat innolla aina kaikkea uutta.

Soile Karhu

Myös jäätelötiskin takana on huomattu, että asiakkaat haluavat kokeilla erikoisia makuja normaalien rinnalla.  

– Kataja oli suursuosikki. Suomalaiset ovat sillä lailla rohkeita. Valerio on kertonut, että italialaiset eivät ole ollenkaan niin rohkeita, mutta suomalaiset aina kokeilevat innolla aina kaikkea uutta, yrittäjä Soile Karhu Jädelino Cafesta sanoo.