Saaristomeren kesäturva lähti ulapalle

Turun meripelastusyhdistyksen ABSO-vene ja SPR:n vapaaehtoiset ovat Nauvon ympäristössä välittömässä lähtövalmiudessa vuorokauden ympäri.

Kotimaa
SPR:n ensivastetoiminta päivystää kesän Saaristomerellä ABSO-veneen kanssa.
Olga Pihlman / Yle

Nauvon ympäristön asukkaat ja lomailijat saavat taas kesäksi turvakseen Suomen Punaisen Ristin ensivastetoiminnan. Vapaaehtoisista koostuva ryhmä päivystää elokuun kolmanteen päivään asti vuorokauden ympäri Saaristomerellä. Päivystettävä alue yltää noin 50 kilometrin säteelle Nauvosta.

– Miehitykseen kuuluu neljä vapaaehtoista, joista kaksi on meripelastajaa ja kaksi ensivasteauttajaa, joista toinen on ensihoidon ammattilainen. Toimimme Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensivasteyksikkönä ja tavoite on auttaa mahdollisimman paljon hoidettavaa jo kohteessa. Yhteensä meillä on noin 40–50 vapaaehtoista tässä toiminnassa tänäkin kesänä mukana, kertoo Suomen Punaisen Ristin valmiuspäällikkö Tommi Virtanen.

Viime vuonna SPR:n ensivastetoiminta sai Saaristomerellä hälytyksiä noin 30 kertaa. Potilaita kertyi yhteensä noin sata.

Miehitykseen kuuluu neljä vapaaehtoista, joista kaksi on meripelastajaa ja kaksi ensivasteauttajaa, joista toinen on ensihoidon ammattilainen.

Tommi Virtanen

– Tehtäviä meillä on ollut laidasta laitaan. Onnettomuuksia on liukastumista veneonnettomuuksiin ja toisaalta on myös hyvin paljon sairauskohtauksia. Kesä, helteet ja lomanvietto eivät ole välttämättä terveellisiä kaikille, summaa Virtanen.

Caritas vaihtui ABSO-veneeseen

Viime vuoden heinäkuussa vanha, vuodesta 1989 palvellut, Caritas-vene sai väistyä. Tilalle saatiin uusi ABSO-vene. Turun meripelastusyhdistyksen uudella ABSO-veneellä päästään tänä vuonna kulkemaan koko kesä.

Tämä on nopea vene, jolla päästään yli 40 solmun vauhdilla paikasta toiseen.

Antti Kellosalo

– Tämä uusi meripelastusalus on tehty puhtaasti meripelastustoimintaan. Tämä on nopea vene, jolla päästään yli 40 solmun vauhdilla paikasta toiseen. Vene on myös varusteltu todella laajalla ja nykyaikaisella navigointielektroniikalla. Voimme kelissä kuin kelissä liikkua tällä veneellä, kehuu Turun meripelastusyhdistyksen puheenjohtaja Antti Kellosalo.

ABSO-veneen päivystysurakka alkaa juuri ennen juhannusta. Onko kiirettä tiedossa?

– Mikäli vanhat vuoden antavat esimerkkiä, niin kesästä tulee kiireinen. Perinteisesti juhannuksena on paljon niin ensihoito- kuin meripelastustehtäviä, sanoo Kellosalo.