Hyppää sisältöön

Lapissa hengitetään Euroopan puhtainta ilmaa

Perinteiset ilmansaasteet ovat vähentyneet, mutta kasvihuonekaasujen määrä kasvaa muun maapallon tahtiin. Ilmatieteen laitoksen huippumoderni Sammaltunturin mittausasema Pallastunturien alueella on toiminut kaksi vuosikymmentä.

Ilmatieteen laitoksen Sammaltunturin mittausasema. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Pallastunturien maisemissa ilma on puhdasta ja siksi näkyvyys on helposti 50 kilometriä. Pallaksen alueella on useita Ilmatieteen laitoksen huippunykyaikaisia mittausasemia. Niistä hienoin on Sammaltunturin huipulla.

Harmaantuneet mittausasemat ovat kattoa myöten kyllästämätöntä raakalautaa, jotteivät maali tai lahosuojakemikaalien haihtumiset sotkisi mittaustuloksia.

Sammaltunturin aseman imurit ovat vedelleet torvet tohisten tuntureiden ilmaa mittauslaitteisiin parikymmentä vuotta. Ilma on hyvin puhdasta, vakuuttaa erikoistutkija Pia Anttila Ilmatieteen laitokselta.

– Se on Suomen puhtainta, Euroopan puhtainta ja ehkä maailman puhtainta.

Lapin ilma on nyt vieläkin puhtaampaa kuin kaksikymmentä vuotta sitten, jolloin tämä tehostettu seuranta alkoi.

– Perinteisten ilmansaasteiden pitoisuudet ovat selvästi laskeneet. Sen sijaan kasvihuonekaasujen pitoisuudet ovat kasvamassa.

Kasvihuonekaasun kasvu jatkuu

Anttilan mukaan perinteisten saasteiden, kuten rikin ja raskasmetallin, pitoisuuksien lasku selittyy sillä, että näitä on vähennetty teollisuudessa ja liikenteessä. Perinteisiä saasteita on karsittu Lapin lisäksi koko Länsi-Euroopassa.

Sitä vastoin kasvihuonekaasujen kasvu jatkuu, koska öljyn ja bensiinin käyttö kasvaa ja tuottaa ilmastoa lämmittävää hiilidioksidia. Tämä kasvu havaitaan myös Pallaksella.

Ilmastonmuutoksen perustutkimus on nykyään myös täällä Pallaksella keskeisintä, sanoo erikoistutkija Anttila.

– Teemme täällä perustutkimuksen luonteisia asioita, joilla pyritään pienentämään epävarmuuksia, joilla arvioidaan ilmastonmuutoksen nopeutta ja voimakkuutta.

Perjantaipullo kirkasta ilmaa Washingtoniin

Mittaustulokset siirtyvät verkossa pitkin maailmaa, mutta myös perinteisiä näytteitä kerätään. Näissä merkeissä Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusmestari Ahti Ovaskainen lähettää joka perjantai pullon kirkasta Pallaksen ilmaa Washingtoniin ja pussillisen Lontooseen.

Ovaskainen selostaa, että Amerikkaan menevä ilma pullotetaan automaattisesti itsensä huuhtelevaan pulloon. Englantilaisille tutkijoille ilma laitetaan läpinäkyvään muovipussiin.

– Silmämääräisesti täytetään sopivaan paineeseen, ettei se posahtele lentokuljetuksessa.

Amerikkalaiset ja englantilaiset haluavat tehdä analyysejä Pallaksen aidosta ilmasta ja vertailla sitä muualta maapallolta tuleviin perjantaipullollisiin.

Pari vuosikymmentä Ilmatieteen laitoksen mittausasemia hoitanut, näytteitä kerännyt ja niitä maailman muihin tutkimuslaitoksiin postipaketeissa lähettänyt tutkimusmestari Ahti Ovaskainen sanoo, että puhdas ilma on ihanaa. Puhtaasta ilmasta voi tulevaisuudessa kasvaa matkailuvaltti.

– Se on ihmisille hyvin tärkeää, että raikasta ja puhdasta ilmaa saa hengittää.

.
.