Nuorten naisten osallistuminen syöpäseulontoihin hälyttävän vähäistä

Vain joka toinen 25- tai 30-vuotias kutsuttu käy ilmaisessa tarkastuksessa. Lääkärit ovat huolissaan siitä, että heikko osallistuminen näkyy syöpätapauksien kasvuna.

Kotimaa
Papa-seulonnassa käytettäviä välineitä gynekologin vastaanotolla.
Yle

Naiset käyvät ilmaisissa syöpäseulonnoissa aiempaa vähemmän. Lasku näkyy etenkin kohdunkaulan syövän ensimmäisiä merkkejä tarkkailevissa seulonnoissa.

Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti naisten yleisin syöpätauti rintasyövän jälkeen. Suomessa tauti on harvinaistunut 60-luvulla aloitettujen, koko väestölle tehtävien seulontojen myötä, mutta niissä käyvien määrä on ollut laskussa jo useita vuosia.

Ikäryhmien väliset erot ovat suuria. 25- ja 30-vuotiaista seulontaan kirjeitse kutsutuista naisista vain noin puolet käy tarkastuksessa. Vanhemmissa ikäluokissa osallistumisluvut nousevat 80:een tai jopa 90 prosenttiin.

Apulaisylilääkäri Liisa Länsipuro Tampereen yliopistollisesta sairaalasta sanoo, että nuoret eivät välttämättä ajattele syövän osuvan juuri heidän kohdalleen.

– Nuorissa ikäluokissa ajatellaan ylipäänsä, että nämä asiat eivät vielä kosketa itseä. Ne eivät myöskään tule esille lähipiirissä, koska syövät puhkeavat vasta vuosikymmenen viiveellä, Länsipuro sanoo.

Vuosittain estetään 200 kuolemaa

Osa naisista käy esimerkiksi työ- tai opiskelijaterveydenhuollon kautta gynekologin tarkastuksissa, mutta lääkäreiden mukaan se ei täysin korvaa tarvetta seulontoihin.

Myös terveydenhuollon organisaatio-ongelmat heikentävät osallistumista. Kutsut eivät välttämättä tavoita opiskelun tai työn perässä uuteen kaupunkiin muuttaneita naisia, ja pienissä kunnissa tarkastusten järjestäminen joustavasti on välillä vaikeaa, kertoo Suomen syöpärekisterin johtaja Nea Malila.

– Joissakin kunnissa ei esimerkiksi tarjota ilta-aikoja, tai ajan vaihtaminen on vaikeaa. Tällaiset aika pienetkin asiat vaikuttavat. Syrjäisissä kunnissa seulontakäyntejä voidaan ajoittaa vain koulujen loma-ajoille, koska kouluterveydenhoitaja toimii seulontanäytteiden ottajana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan seulonnoissa havaitaan vuosittain noin 600 syövän esiastetta, jotka pystytään parantamaan ennen sairastumista. THL arvioi, että vuosittain seulonnoilla estetään noin 200 syöpäkuolemaa.

Lääkärit ovatkin huolissaan siitä, että tarkastusten väheneminen voi lisätä syöpätautien määrää.

– Se voi näkyä suhteellisen nopeastikin. Kun seulonnat aloitettiin, syöpämäärät saatiin nopeasti putoamaan. Sama muutos tapahtuu varmaankin toiseen suuntaan, jos osallistuminen edelleen vähenee, Liisa Länsipuro arvioi.