Museoajoneuvojen määrä kasvaa tasaisesti - Tätä Mersua entisöitiin seitsemän vuotta

Museoajoneuvojen määrä kasvaa maassamme noin parilla tuhannella vuodessa. Trafin tilastojen mukaan kasvu on ollut viime vuosina tasaista. Vuoden 2013 lopussa oli museoajoneuvorekisterissä 38 591 kulkupeliä, joiden keski-ikä pyöri 47 vuoden paikkeilla.

liikenne
Museoajoneuvotarkastajat käyvät läpi entisöityä Mercedes-Benziä
Museoajoneuvotarkastajat käyvät läpi entisöityä Mercedes-BenziäSamuel Aghar / Yle

Yksi museoajoneuvorekisteriin pyrkivä ajoneuvo on vuoden 1939 Mercedes-Benz 170 V. Autossa on 38 hevosvoimaa ja iskutilavuus on 1697 cm3. Huippunopeudet mitataan 108 kilometrin tuntivauhdissa.

Koskenkorvalaisen Heikki Saarakkalan Mersua on entisöity alkuperäiseen kuntoon jo seitsemän vuoden ajan. Mies löysi auton jo 60-luvulla Helsingistä, mutta tuolloin entisöijää oli vaikeaa löytää.

– Ei ollut ketään kuka olisi halunnut tehdä tätä. Sitten löytyi Tapani, muistelee Saarakkala.

Museoautoon itse tehtyjä osia

Kurikkalainen Tapani Hautaluoma entisöi museoajoneuvoja sivutöikseen. Miestä kiinnostaa vanhojen autojen tekniikka.

Saarakkalan omistaman Mersun kunnostus osoittautui haasteelliseksi hommaksi, koska autosta puuttui osia. Hautaluoman mukaan näitä osia on jouduttu tekemään itse. Lisäksi Saksasta on tilattu alkuperäisosina muun muassa lokasuojia sekä sähkö- ja kumiosia.

– Tuo tuulilasinkehys otti kaikista lujimpaan, koska se oli tosi hankala. Turussa se lopuksi saatiin teetettyä, kertoo Hautaluoma.

Kaksi tarkastajaa käy auton läpi

Mersua on tullut tarkastamaan kaksi museoajoneuvotarkastajaa Seinäjoen Seudun Mobilisteistä. He käyvät kulkuneuvon läpi kauttaaltaan ja antavat lausunnon siitä, kelpaako auto museorekisteriin. Lopullinen rekisteröinti tapahtuu myöhemmin katsastuskonttorilla.

– Ruosteeton, maalit kunnossa, verhoilut ehjänä, tavaratila ja konehuone siistit. Siinä on pääosin juttuja, joita tarkastellaan, summaa vastaava museoajoneuvotarkastaja Jouni Kallio.

Lisäksi minimi-ikävaatimuksena on 30 vuotta ajoneuvon valmistusvuoden päättymisestä.

Museoajoneuvorekisteriin monenlaista yrittäjää

Museoajoneuvolla saa ajaa vuoden aikana 30 päivää ja näin ollen myös autoiluun liittyvät maksut ovat vähäiset. Tämä houkuttaa osaa autoilijoista kokeilemaan kepillä jäätä.

– On valitettavasti myös sellaista porukkaa, jotka yrittävät saada halpaa käyttöautoa, harmittelee Jouni Kallio.

Mersu kelpaa rekisteriin

Tarkastuksessa Heikki Saarakkalan Mersu saa täydet pisteet. Auto kelpaa museoajoneuvorekisteriin täydellisesti.

– Se on kuin uusi. Ei jää rima väpättämään, toteaa Jouni Kallio.

Saarakkala aikoo pitää entisöityä autoaan kuin kukkaa kämmenellä. Museoauton ensimmäinen matka on varsin hyvin tiedossa.

– Kyllä emäntää pitää viedä aivan ensimmäisten joukossa, kun hän on tosiaan ihmetellyt mitä hittoa me tehdään, kun auto ei tule ikinä valmiiksi, nauraa Saarakkala.