1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Irakin ulkoministeri pyytää USA:lta ilmaiskuja

Amerikkalaisten viranomaislähteiden mukaan rajatut ilmaiskut Irakissa voisivat olla mahdollisia, jos sopivia kohteita löytyy. Yhdysvallat on jo lähettänyt Irakiin sotilaita lähetystönsä turvaksi ja lentotukialuksen maan lähivesille.

Irakin ulkoministeri Hoshyar Zebari. Kuva: Ali Abbas / EPA

Irakin ulkoministeri Hoshyar Zebari pyytää Yhdysvaltoja tekemään ilmaiskuja islamistikapinallisia vastaan. Yhdysvallat vahvistaa, että Irakin hallitukselta on tullut pyyntö ilmaiskuista.

Amerikkalaisten virkamieslähteiden mukaan ilmaiskujen tekemistä vaikeuttaa selkeiden maalien vähäisyys.

Heidän mukaansa presidentti Barack Obama ei kuitenkaan ole vielä tehnyt lopullista päätöstä ilmaiskuista. Rajatut iskut voisivat olla mahdollisia, mikäli tarpeeksi hyviä kohteita löytyy, lähteet sanovat.

Obama kutsui Yhdysvaltain kongressin johtajia keskiviikkona Valkoiseen taloon keskustelemaan Irakin heikentyvästä turvallisuustilanteesta.

Yhdysvallat on jo vahvistanut muun muassa Irakin-lähetystönsä puolustusta sijoittamalla maahan 275 sotilasta ja siirtänyt Irakin lähivesille yhden lentotukialuksen. Viranomaislähteiden mukaan Obama harkitsee myös erikoisjoukkojen lähettämistä kouluttamaan Irakin armeijaa.

Iran tarjoaa yhteistyötä

Iran sanoi keskiviikkona, että maa voisi harkita yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa Irakin kriisin ratkaisemiseksi.

Iranin presidentin Hassan Rouhanin esikuntapäällikön Mohammad Nahavandianin mukaan yhteistyön edellytyksenä olisi sopu Iranin ydinohjelman suhteen.

– Jos siinä päästään lopputulokseen, mahdollisuuksia muistakin asioista keskustelemiseen voisi olla, Nahavandian sanoi.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies John Boehner vastustaa yhteistyötä Iranin kanssa. Hänen mukaansa se lähettäisi väärän viestin maan liittolaisille Lähi-idässä. Iranin epäillään tukeneen terrorismia muun muassa Syyriassa ja Israelissa.

Iranin väestöstä 90 prosenttia on shiiamuslimeja, kuten myös Irakin pääministeri Nuri al-Maliki. Al-Maliki oli maanpaossa Iranissa Saddam Husseinin, joka oli sunni, diktatuurin aikana. Ääriryhmä ISIS:n sunni-islamistit ovat viikossa saaneet hallintaansa muun muassa Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin.