Saksalaislehti paljastaa NSA:n toiminnan Euroopassa

Yhdysvaltain vakoilutoiminta on Saksassa erittäin aktiivista, kertoo Der Spiegel Edward Snowdenin dokumentteihin viitaten. Kysymys kuuluu, miten paljon Saksan viranomaiset ovat tienneet toiminnasta, jota Saksan lain mukaan voi pitää laittomana.

Ulkomaat
Snowdenia kuvaava kyltti ja Yhdysvaltain lippu.
Edward Snowdenin kannattajat osoittivat mieltään Brandenburgin portilla Berliinissä heinäkuussa 2013.Ole Spata / EPA

Saksalaislehti Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun) on koonnut tietovuotaja Edward Snowdenin paljastusten perusteella suuren artikkelin, jossa paljastetaan Yhdysvaltain tiedustelutoimintaa Saksassa ja muualla Euroopassa.

Lehden tietojen mukaan Yhdysvaltain kansallinen turvallisuuspalvelu NSA on aktiivisempi Saksassa kuin missään muualla Euroopassa.

Läntisessä Saksassa, Wiesbadenissa, sijaitsee NSA:n tärkein tietokeskus Euroopassa. Sen olemassaolo on Saksassa ollut tiedossa, mutta toiminnan laajuus ei.

Wiesbadenin "Rakennus 4009:ssä" sijaitsee NSA:n tekninen keskus, jonka kautta turvallisuuspalvelu pyrkii valvomaan koko maailman dataliikennettä. Laitosta on laajennettu viime vuosien aikana.

Lehden tietojen mukaan Saksassa on myös viisi muuta NSA:n keskusta, joista Darmstadtin lähellä sijaitsevassa yksikössä on NSA:n Euroopan päämaja.

Keskusten keräämiä tietoja käytetään terrorismista epäiltyjen löytämiseen. Toiminta on myös tuottanut tulosta, lehti sanoo.

Der Spiegel huomauttaa, että Saksan rikoslain § 99 mukaan vakoilutoiminta on kielletty Saksan maaperällä.