1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Suomalainen mahdollinen naisjihadisti uhkailee shiiamuslimeja Facebookissa

Suojelupoliisin mukaan kyseinen henkilö on heidän tiedossaan.

Kuva: Yle

Suojelupoliisi selvittää mahdollisen suomalaisen naisjihadistin uhkailuja. Nainen uhkailee shiiamuslimeja ja mahdollisesti myös Suojelupoliisia Facebook-kirjoituksissaan.

Facebookiin lataamassaan kuvassa nainen poseeraa rynnäkkökivääri ja itsemurhapommiksi väittämänsä esine käsissään. Nainen kirjoittaa menneensä Syyriaan, koska siellä on "paljon shiioja tapettavaksi".

Suojelupoliisin mukaan kyseinen henkilö on heidän tiedossaan. Supo ei ota konkreettisiin kirjoituksiin kantaa, kertoo Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala. Suojelupoliisi antoi myöhemmin torstaina lausuntoja, joiden mukaan shiiamuslimeja uhkaavaa kuvaa on käytetty aiemmin sosiaalisessa mediassa.

Hänen mukaansa Suomessa on parisen sataa riskihenkilöä. Heitä on tullut lisää viime vuosien aikana. Viranomaiset seuraavat heidän tekemisiään tarkemmin kuin tavallisten kansalaisten tekemisiä.

Suojelupoliisi tuntee tapauksen

– Tämä kyseinen tapaus, josta nyt oli puhetta, se on ollut meillä tiedossa. Se mitä sitten siitä tapauksesta aiheutuu, niin se on viranomaisten yhteistyössä päätettävä, viranomaisten sisäinen asia. Sitä ei ole tarkoitus avata julkisuuteen, Rantala kertoo.

Hän ei suostu arvioimaan, että täyttyykö tässä tapauksessa rikoksen tunnusmerkistö.

Supon mukaan terrorismin uhka-arvio on kohonnut Suomessa sen takia, että Suomessa on entistä enemmän ihmisiä, joilla on kytköksiä Syyrian tapahtumiin. Nyt paljastuneen mahdollisen naisjihadistin uhkaukset kohdistuvat shiioihin.

– Syyriassahan yksi keskeinen riidan aihe on sunnien ja shiiojen väliset erimielisyydet. Eli sitä kautta on tietysti mahdollista, että tuo Syyrian tilanne tälläkin tavoin heijastuisi Suomeen.