Julian Assange yrittää vapautua rikostutkinnoista – kaksi vuotta piileskelyä takana

Assangen lakimiehet aikovat esittää ensi viikolla uutta tietoa Ruotsin viranomaisille saadakseen heidät luopumaan neljä vuotta kestäneestä seksuaalirikostutkinnasta.

Ulkomaat

Kaksi vuotta Ecuadorin Lontoon suurlähetystössä piileskellyt tietovuotosivusto WikiLeaksin perustaja Julian Assange yrittää saada vapautensa takaisin.

Assange haki turvapaikkaa Ecuadorin lähetystöstä välttääkseen luovutuksen Ruotsiin. Hän pelkää, että Ruotsi luovuttaisi hänet Yhdysvalloille, joka syyttää WikiLeaksia tuhansien salaisten dokumenttien julkaisemisesta.

Assangen lakimiehet aikovat esittää ensi viikolla uutta tietoa Ruotsin viranomaisille saadakseen heidät luopumaan neljä vuotta kestäneestä seksuaalirikostutkinnasta. He eivät ole paljastaneet, millaisista tiedoista on kyse. Assange on kiistanyt syyllisyytensä.

Pelkona Yhdysvaltain syytteet

Assange tietää, että Ruotsin tutkinnasta eroon pääseminen on vain yksi osa oikeudellisesta taistelusta, jonka takia hän joutuu majailemaan Ecuadorin lähetystössä.

– Minulla on yhä vastassani suurempi ongelma. Se on Yhdysvallat ja sen vireillä olevat syytteet sekä mahdollinen luovutusmääräys, Assange sanoi toimittajille puhelinkokouksessa.

Samassa tilaisuudessa Assange arvosteli Yhdysvaltain viranomaisia ja ilmaisi tukensa toiselle tietovuotajalle, Edward Snowdenille.

Assange on neuvonut Snowdenia ja kerännyt varoja hänen hyväkseen. Vaikka WikiLeaks on menettänyt näkyvän asemansa viime vuosina, niin Assangen mukaan vuotojärjestö toimii edelleen kulissien takana.

– Tänä vuonna roolimme on laajentunut Edward Snowdenin suojelemiseen. Uskon, että se todistaa meidän tekevän parhaamme.

Ecuador tukee Assangea

Ecuadorin presidentti Rafael Correa ilmoitti tällä viikolla, että Assange voi oleskella maan suurlähetystössä niin kauan, kuin tarve vaatii.

Correan mukaan Britannian ja Ruotsin tehtävä on löytää asiaan ratkaisu. Britannia ei kuitenkaan salli Assangen poistua suurlähetystöstä turvallisesti. Maa käyttää miljoonia euroja vuodessa lähetystön ympärivuorokautiseen valvontaan.

Vuosi sitten Britannian ja Ecuadorin hallitukset sopivat työryhmän perustamisesta asian ratkaisemiseksi. Edistyksestä ei kuitenkaan ole havaittavissa merkkejä.

Assange on kuvaillut elävänsä suurlähetystössä kuin avaruusasemalla. Hän pitää kuntoaan yllä juoksemalla juoksumatolla. Luonnonvalon puutteen hän korvaa solariumilla.

Valvonta huolestuttaa

Tällä viikolla Assange on onnistunut seuraamaan jalkapallon maailmanmestaruuskisoja. Hän kertoo kannattavansa Ecuadoria.

– Television näkyvyys tässä rakennuksessa on melko heikko. Ehkä se myös hankaloittaa salakuuntelulaitteiden toimintaa seinien läpi, Assange totesi.

Hän on edelleen hyvin huolestunut itseensä kohdistuvasta valvonnasta ja syyttää poliisia kaikkien hänen luonaan vierailevien henkilöiden tarkkailusta.

Assangen lakimiesten mukaan yli 30 sananvapautta puolustavaa järjestöä yrittää painostaa Yhdysvaltain oikeusministeri Eric Holderia lopettamaan WikiLeaksiin liittyvän rikostutkinnan.

Lisäksi noin 60 kansainvälistä oikeusjärjestöä suunnittelee jättävänsä YK:lle Assangea tukevia ja Ruotsin esitutkintamenettelyä arvostelevia lausuntoja.

Lähteet: AFP